Predoiu: Aderarea la Schengen e ca la un meci de fotbal, nu intri pe teren, nu ai şanse să câştigi

predoiu_aderarea_schengen_meci_fotbal_nu_intri_teren_nu_sanse_castigi.jpg

Când va intra România în Spaţiul Schengen?

Derapajele de la statul de drept vor fi notate negativ în raportul MCV de luna aceasta, spune la RFI fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. Prim-vicepreşedintele PDL crede pe de altă parte că România trebuie să-şi fixeze ca obiectiv aderarea la Spaţiul Schengen în acest an.

În opinia lui Cătălin Predoiu, "noi trebuie să ne fixăm acest obiectiv, dincolo de dispute interne şi să ni-l asumăm, pentru că în măsura în care îţi asumi un obiectiv, ai şi premisele de a-l realiza, cel puţin teoretice (...). E ca la un meci de fotbal, dacă nu intri pe teren să joci, cu certitudine nu-l câştigi. Acum, ce faci pe teren şi unde şutezi mingea, dacă o şutezi în tribună sau o şutezi în plasă, sunt două lucruri diferite".

Liderul PDL spune că are "mari rezerve legate de capacitatea Guvernului Ponta şi de voinţa politică a lui Crin Antonescu de a urmări aceste obiective".

 

Raportul MCV

 

Întrebat dacă se aşteaptă ca raportul MCV să fie preponderent pozitiv sau negativ, Cătălin Predoiu a răspuns: "Dacă e să ne referim la sistemul judiciar, cred că vor fi notate sau menţionate pozitiv hotărârea magistraţilor de a aplica legea, continuarea proceselor penale, indiferent de calitatea persoanei, combaterea corupţiei, instituţiile care au funcţionat şi care funcţionează în continuare, respectiv Înalta Curte de Casaţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, cred că în anumite privinţe şi CSM-ul a făcut o serie de progrese".

"Mă îndoiesc însă că vor fi notate pozitiv derapajele Parlamentului de la statul de drept, modificarea peste noapte a Codului Penal de către persoane şi necalificate profesional şi fără autoritatea morală să o facă, proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, declaraţiile premierului şi ale altor lideri politici de ştirbire a independenţei, a prestigiului, a încrederii în justiţie, toate aceste lucruri vor fi fără îndoială notate negativ. După cum mă aştept să fie acordată multă atenţie punerii în aplicare a noilor coduri penal şi de procedură penală", conchide Predoiu.

 
Cătălin Predoiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Schengen şi MCV