Israelul, critic după nominalizarea lui Hagel în SUA

israelul-critic-nominalizarea-lui-hagel-sua.jpg

Chuck Hagel, nominalizat pentru conducerea Pentagonului (Foto: AFP/Paul J. Richards).

Preşedintele Knesset-ului (Parlamentul israelian), Reuven Rivlin, a criticat marţi decizia preşedintelui american de a-l nominaliza pe fostul senator Chuck Hagel pentru funcţia de secretar al Apărării.

"Nominalizarea lui Hagel nu influenţează doar Israelul, ci ansamblul echilibrului strategic mondial. Teoria "izolării splendide" apărate de Hagel modifică strategia americană în lume (...)", scrie preşedintele Knesset-ului israelian într-un comunicat. El face trimitere la reticenţele lui Chuck Hagel faţă de intervenţii militare americane în străinătate.

Reuven Rivlin este membru Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu.

Nominalizarea lui Hagel urmează să fie aprobată de către Senat. Unii lideri ai Partidului Republican din care face parte îi reproşează că nu a apărat suficient Israelul sau că s-a opus sancţiunilor împotriva Iranului.

Cotidianul independent Yediot Aharonot scrie că Chuck Hagel la conducerea Pentagonului reprezintă "cel mai rău coşmar pentru Guvernul de dreapta care urmează să fie format după alegeri", referindu-se la o victorie probabilă a majorităţii lui Benjamin Netanyahu.

Ziarul proguvernamental Israel Hayom critică decizia lui Obama: "Într-o lume utopică în care domneşte Binele, Chuck Hagel ar fi avut un loc la Pentagon. Dar într-o lume în care centrifugele se învârt în permanenţă în ţări periculoase ca Iranul, este vorba despre o opţiune utopică".