David Popovici, "puștiul care înoată repede" a egalat un record unic de 49 de ani

david_popovici_ap.jpg

David Popovici, dublu campion mondial la natație
Sursa imaginii: 
Anna Szilagyi / AP PHOTO

Înotătorul român a câștigat miercuri aurul mondial și în proba de 100 m liber de la Campionatul Mondial de la Budapesta după ce luni își însușise titlul de campion mondial la 200 m liber la același concurs.

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție. Se întâmpla în 1973 la Blegrad, iar cel care bifa această performanță era americanul Jim Montgomery.

“Dacă vreodată cumva mi se va urca la cap, știu că voi primi două palme imaginare de la apropiații mei, care sunt oameni normali ca și mine” a declarat David Popovici pentru TVR.

„M-am bucurat că s-a terminat şi că am reuşit să termin concursul ăsta în stil. Ce pot să spun e că mă bucur că lumea m-a urmărit şi că într-un final s-a reuşit să se difuzeze şi la televizor şi cu ocazia asta milioane de români au reuşit să se uite, sper să nu exagerez, şi să mă susţină. Sper că v-am făcut pe toţi mândri. Sper că v-aţi bucurat pentru mine, aşa cum m-am bucurat şi eu. Urmează o vară plină, un sezon competiţional încărcat, dar pe care de abia îl aştept. Ce urmează în viitorul foarte apropiat este un pic de pauză şi un pic de timp să reflectăm asupra ce tocmai s-a întâmplat”, a mai afirmat sportivul legitimat la CS Dinamo.

Elogii în presa internațională

Presa sportivă l-a elogiat pe tânărul de 17 ani. Popovici a fost comparat de britanicii de la The Times cu australianul Ian Thorpe, o adevarată legendă a natației mondiale. The Times titrează: „Să facem cunoștință cu David Popovici, noua 'Torpilă' care poate schimba fața stilului liber. Românul în vârstă de 17 ani a luat cu asalt Campionatul Mondial de Natație și vrea să „facă imposibilul posibil”.

Nieuwsblad: „Fenomenul din România, David Popovici, a câștigat la fotografie titlul mondial la Campionatele Mondiale de natație” iar Swimming World Magazine scrie că: „David Popovici a fost nevoit să muncească din greu pe ultima parte a cursei pentru a-și adjudeca a doua medalie de aur de la Campionatul Mondial de la Budapesta”.