Senatul decide soarta politică a lui Trump--interviu cu Paul Campos

campos1.jpg

Paul Campos, profesor de științe juridice la Universitatea statului Colorado--Boulder
Paul Campos, profesor de științe juridice la Universitatea statului Colorado--Boulder

Paul Campos este profesor de științe juridice la Universitatea statului Colorado--Boulder. Constituționalist cunoscut, autor a două cărți și numeroase articole academice despre sistemul jurisprudențial american, el a fost,  la universitatea unde funcționează din 1995,  primul director al Centrului De Studii Constituționale Byron White.

 

Argumentele constituționale, în speță cele referitoare la judecarea unui fost președinte și  libertatatea de expresie, au dominat primele zile ale procesului senatorial în care Donald Trump este acuzat de incitare la insurecție.  Despre libertatea de expresie că scut pentru discursuri de felul  celui rostit de Trump la 6 ianuarie s-a exprimat săptămîna trecută,  în exclusivitate pentru RFI-România,  un specialist proeminent, profesorul Frederick Schauer de la Universitatea Virginia. În opinia sa, ca și a majorității experților în Primul Amendament la Constituție,  exercițiul retoric instigator la care s-a dedat Donald Trump nu este protejat sub nici un  fel de interpretare rezonabilă a doctrinei libertății de exprimare. Consensul în ce privește constituționalitatea judecării unui fost președinte,  auzit și în aula Senatului de la Washington în pledoaria acuzării,  poate fi formulat citînd un cunoscut avocat conservator, Charles Cooper:  "este absurd să susții că Senatul n-are dreptul să judece foști oficiali".  Absurd din cauza prezenței celei de-a doua penalități pentru "delicte și crime grave", interdicția de a mai ocupa funcții publice. Prima pedeapsă, destituirea, este evident neaplicabilă fostului președinte.

Paul Campos:  Dacă există președinte care merită  inculpare și sancționare pentru faptele sale, acela e Donald Trump, pentru ce a făcut la 6 ianuarie. Mă bucur că procesul e în curs.

Reporter:   Defensiva trumpiană s-a organizat pe două axe, prima dintre ele fiind neconstituționalitatea judecării unui fost președinte--și trebuie spus că Trump este primul în această situație. Care este opinia dvs., constituțional sau neconstituțional?

Paul Campos:  Cred că un proces senatorial al unui oficial al cărui mandat s-a încheiat trebuie să fie și este  constituțional. Precedent există, cu un ministru din cabinetul președintelui Grant care a demisionat după ce a fost inculpat; același lucru s-a petrecut cu doi judecători federali. O eventuală condamnare în Senat vizează nu doar destituirea, ci și interdicția de a mai ocupa funcțîi federale. Un alt factor de luat în considerare este că Donald Trump rămîne demnitar public, avînd funcția oficială de "fost președinte", care-i oferă peste un milion de dolari anual în diverse beneficii. Își poate pierde această funcție după o eventuală condamnare senatorială.

Reporter:   Trebuie reamintit că Trump a fost inculpat cînd mai era încă în funcție, și doar refuzul liderului majorității senatoriale de atunci, Republicanul Mitch McConnell, de a programa începerea procesului înainte de 20 ianuarie l-a adus pe Trump în situația de a fi judecat ca ex-președinte.  În altă ordine de idei:  s-a spus, domnule profesor,  că Amendamentul 14 la Constituție ar fi fost calea mai dreapta spre obiectivul de a-i interzice lui Trump accesul la viitoare demnități federale. Ce părere aveți?

Paul Campos:  Procedura de destituire este, în opinia mea, calea mult mai directă. Să-l descalifici în lumina Amendamentului 14 ar fi greu de justificat, întrucît prevederile sale au fost folosite împotriva unor indivizi care s-au răzvrătit împotriva guvernului Statelor Unite. Adoptat după Războiul de Secesiune, acel amendament a servit la interzicerea accesului la demnități federale a patru foști înalți oficiali ai Confederației sudiste. Nu cred deci că e o strategie potrivită; calea politică este mult mai eficientă și solidă juridic.

Reporter:  Așa cum a dovedit-o toată viața,  și cu prisosință în timpul campaniei de contestare a rezultatului prezidențialelor, Donald Trump nu va ezita să implice Curtea Supremă. Care este precedentul în acest sens?

Paul Campos:  Precedentul relevant arată că Judiciarul nu are nici un rol de jucat în ce privește proceduri parlamentare de destituire. În virtutea a ceea ce se numește "doctrina politică", este clar că astfel de chestiuni sunt la latitudinea exclusivă a Legislativului, Curtea Supremă ne-avînd a se amesteca. Așadar, în decursul procesului nu-i nici o șansă de intervenție a Curții Supreme. Dacă însă ar fi găsit vinovat de către Senat, sunt sigur că ar înainta recurs la Curtea Supremă, unde îmi pot imagina că unii dintre judecători îi vor lua partea în ce privește constituționalitatea procedurii. Ce ar face Curtea Supremă va rămîne însă o problemă teoretică, întrucît mi se pare extrem de improbabil că Trump va fi găsit vinovat.

Reporter:  Care este expunerea sa penală în legătură cu evenimentele de la 6 ianuarie?

Paul Campos:  Expunerea să penală este potențial considerabilă pentru incitare la violențele care au provocat cel puțin un deces și peste o sută de răniți--cîțiva grav-- în rîndul forțelor de ordine. Mai mult decît atît, Trump este vulnerabil și civil, în sensul că poate fi chemat în instanțe pentru daunele cauzate de haosul pe care l-a provocat. Poate fi de asemenea deferit tribunalelor penale și civile pentru alte fapte comise în timpul mandatului. Imunitatea de care s-a bucurat nu mai există, ceea ce explică parțial de ce a fost atît de disperat să se mențină la putere.

Reporter:  Ar putea invoca atunci avocații săi, cum au făcut-o în alte spețe, că "incitarea" în cauză producîndu-se în timpul mandatului Trump este acoperit de imunitate?

Paul Campos:  Această apărare merge doar atunci cînd cel în cauză  ocupă funcția. Imunitatea prezidențială există pentru ca un președinte să nu fie prins în procese cît are a-și exercita atribuțiunile. Cînd nu mai ești președinte, rațiunea imunității dispare, deci în acest caz o astfel de apărare n-ar avea sens.

Reporter:  Cum vedeți, în aceste condiții, viitorul lui Donald Trump? Își va păstra influența în partidul Republican? Va candida în 2024?

Paul Campos:  E greu de știut exact, pentru că Trump e un tip extrem de volatil, deci imprevizibil. Nu încape însă îndoială că în clipa asta este forța dominantă în partidul Republican, și dacă primarele prezidențiale ar fi astăzi nu-i nici un dubiu că le-ar cîștiga. Cred că va  continua să fie o forță redutabilă în politica Republicană, deci națională. Ce va fi peste patru ani e altă chestiune. Pînă atunci mai e foarte mult, în special cînd vorbim de un om de 74 de ani. Șansele că va rămîne o figură  importantă sunt însă destul de mari.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Paul Campos intervievat de corespondentul RFI Radu Tudor