Franța iese și mai mult din carantină: libertatea redevine regula, interdicția va fi excepția

20200526_202307.jpg

La Paris, începând cu 2 iunie se vor putea deschide doar terasele cafenelelor si barurilor
La Paris, începând cu 2 iunie se vor putea deschide doar terasele cafenelelor si barurilor
Image source: 
Vasile Damian

Edouard Philippe, premierul Franței, a anunțat joi seara noile măsuri care vor intra în vigoare pe 2 iunie, dată la care Franța intră a faza a 2-a de relaxare a măsurilor de carantină impuse de epidemia de coronavirus. Se redeschid restaurantele – dar doar terasele la Paris – francezii vor putea călătorii la mai mult de 100 de kilometri de domiciliu și liceenii din clasa a 11-a scapă de bac-ul de franceză.

«Veștile sunt mai degrabă bune pe plan sanitar. In aceste condiții, începând cu 2 iunie, libertatea va redeveni regula iar interdicția va fi excepția» a punctat încă de la începutul intervenției sale Edouard Philippe. Satisfăcut de rezultate după ce acum 15 zile francezii au ieșit, parțial, dintr-o carantină de două luni, premierul Franței a anunțat o serie de noi măsuri de relaxare.

Pentru început, harta Franței și a teritoriilor franceze de peste mări, nu mai este în roșu și verde ci în portocaliu și verde. Verde fiind zona în care situația și circulația virusului sunt sub control, portocaliu fiind zonele în care situația medico-sanitară este încă tensionată. In această culoare, care presupune o relaxare mai mică, nu mai sunt decât două teritorii de peste mări și regiunea capitalei.

Astfel, dacă în toată Franța, restaurantele vor putea redeschide usile clientilor începând cu martea viitoare, la Paris doar terasele cafenelelor si barurilor vor putea functiona. Se deschid însă peste tot în țară parcurile si grădinile publice. La fel, muzeele și monumentele vor putea din nou primi vizitatori dar doar cu masca pe față. Sălile de spectacole, teatrele, bazinele de înot și sălile de sport se vor redeschide pe 2 iunie doar în zonele verzi. Pentru Paris și zona capitalei, amatorii de spectacole și sport vor aștepta până în 22 iunie, dată la care începe a treia și ultimă fază de ieșire din carantină a francezilor. Tot atunci se vor redeschide în toată Franța sălile de cinema.

Regula deplasărilor la cel mult 100 de kilometri de casă este și ea abrogată începând de marțea viitoare, dată la care se reiau cursurile și în toate liceele din zonele verzi. In schimb, pentru toti liceenii francezi din clasa a 11-a care dau de obicei proba orală a bac-ului de franceză în iunie, acestă probă este anulată, spre satifacția sindicatelor de profesori și a majorității elevilor. Mediile de pe primele două trimestre vor înlocui această notă.

In privința călătoriilor în afara Franței, premierul Edouard Philippe a reamintit că «deplasările în străinătate, mai exact în Uniunea europeană, se vor putea face începând cu data de 15 iunie. Cel puțin aceasta este poziția Parisului. Pentru călătoriile în afara UE, deciziile mai urmează să fie discutate și luate ulterior», a precizat șeful executivului francez.

Cum era de așteptat, toate aceste măsuri de relaxare trebuie însoțite de menținerea gesturilor de distanțare fizică, de punerea măștii pe față, care este puternic recomandată în spațiul public dar nu obligatorie și de interdicția de a se reuni mai mult 10 persoane în spațiile publice.

Reamintim că Franța a înregistrat de la debutul epidemiei de Covid-19, în martie, circa 29.000 de morți. Pe plan economic, daunele se anunță și mai mari. In luna aprilie s-au înregistrat 800.000 de șomeri suplimentari față de luna precedentă, un salt istoric de 22% care aduce țara la o rată a șomajului echivalentă cu cea din 1996, cu peste 4 milioane și jumătate de oameni fără loc de muncă.

 
Franța iese și mai mult din carantină: libertatea redevine regula, interdicția va fi excepția