Colaborarea AC/DC-Axl Rose, criticată dur. Adi Despot (Vița de vie): ”Axl Rose e un Hrușcă al rock-ului”. Paul Ciuci (Compact): ”Brian Johnson nu trebuia lăsat pe drum”. Nelu Dumitrescu (Iris): ”Trebuiau să ia alt solist”

ac_dc.jpg

Brian Johnson (stanga) și Angus Young (dreapta), memri ai AC/DC
Brian Johnson (stanga) și Angus Young (dreapta), memri ai AC/DC

Controverse în lumea muzicii rock, după retragerea - deocamdată temporară - a solistului trupei australiene AC/DC, Brian Johnson, și înlocuirea sa pentru o serie de turnee cu un alt star al rock-ului mondial, solistul formației Guns N’ Roses, Axl Rose. Johnson a dat un comunicat oficial în care afirmă că medicii l-au sfătuit să întrerupă concertele pentru a nu-și pierde definitiv auzul. Alte voci din lumea rock-ului spun, însă, că solistul AC/DC nu mai putea cânta peste două ore și jumătate, cât durează un concert al trupei australiene, și că ar fi fost dat la o parte de ceilalți membri ai formației. Artiști importanți din România au vorbit, la RFI, despre întreaga situație.

Pe 7 mai, la Lisabona, fanii trupei AC/DC îi vor putea asculta pe rockerii australieni performând într-o formulă cel puțin originală, cu Axl Rose, solistul de la Guns N’ Roses, în locul obișnuitului ”leading vocals” Brian Johnson. Acesta din urmă a fost nevoit să întrerupă seria concertelor în desfășurare din Europa, după ce medicii i-au transmis că riscă să își piardă total auzul dacă nu se retrage de pe scenă. În consecință, Johnson a afirmat, într-un comunicat oficial, că este devastat de situație, dar că sănătatea sa este prioritară.

Informația a fost confirmată de membrii trupei, care, la scurt timp, au făcut un anunț care a șocat lumea rock-ului: locul lui Brian Johnson în formație va fi preluat de Axl Rose, solistul trupei Guns N’ Roses.

Solistul AC/DC, Brian Johnson

Vestea a fost primită mai curând cu dezaprobare decât entuziasm de fanii AC/DC din întreaga lume, dar și de muzicienii din domeniu. Nici în România, lucrurile nu stau diferit.

Fondatorul trupei Iris, Nelu Dumitrescu, crede că decizia nu este una inspirată, urmând a le va fi foarte greu celor de la AC/DC să găsească o voce potrivită pe termen lung, în condițiile prelungirii retragerii lui Brian Johnson.

Fondatorul trupei Iris, Nelu DumitrescuNelu Dumitrescu crede că ”nimeni nu s-ar potrivi în locul vechiului solist, care are probleme de sănătate. Dacă vrei să îi vezi și să îl vezi și pe Axl Rose, nu este nicio problemă. Oricum, vocea nu o să sune la fel”.

Întrebat cum vor suna melodii AC/DC consacrate, ca „Thunderstruck”, „Hells Bells” sau „Highway to Hell”, cu vocea lui Axl Rose, Nelu Dumitrescu declară că, ”probabil, Axl Rose nu va cânta toate melodiile cunoscute de la AC/DC. Nu cred că poate să le cânte chiar pe toate. Totuși, este foarte interesant să vezi cum va suna AC/DC cu altă voce. Nu trebuie să ne supărăm. (…) Nu era de așteptat din partea celor de la AC/DC, poate trebuiau să își caute un alt solist vocal, puteau face un concurs. Dar văd cum este moda la Queen. A fost cu Paul Rogers, acum este cu Adam Lambert, acel băiat american, care cântă extraordinar.

Nelu Dumitrescu (Iris):O părere apropiată de cea a lui Nelu Dumitrescu, fondator și baterist la Iris, are și solistul trupei Compact, Paul Ciuci. El este chiar mai vehement și spune că Brian Johnson a fost, cel mai probabil, dat la o parte de ceilalți membri ai formației, solistul nemaiputând să susțină concerte de 2-3 ore.

”Este prima decizie nefericită luată de clanul Young. Totul este cusut cu ață albă. (...)Brian Johnson cânta cu monitoare în urechi, iar la acestea nu dai un volum atât de mare, încât să rămâi fără auz. Cred că cei 67 de ani ai lui Brian Johnson își spun cuvântul. Cred că acest clan Young este foarte ambițios și nu vrea încă să lase jucăria din mână pentru că este un brand extraordinar de puternic pe piața rock. (...) Nu cred într-o colaborare de lungă durată între AC/DC și Axl Rose. Acolo sunt două săbii care nu intră în aceeași teacă. Este o decizie nefericită. Am înțeles că erau foarte mulți pretendenți la titlul de solist vocal, chiar din trupe de cover, care cântau foarte bine AC/DC. Brian Johnson nu trebuia lăsat pe drum, în halul în care s-a procedat”.

Solistul trupei Compact, Paul Ciuci

Întrebat dacă este de părere că, din punctul de vedere al vocii, Brian Johnson nu mai poate susține, la același nivel, un concert Paul Ciuci afirmă: ”Este foarte adevărat. Nu uitați, concertele AC/DC sunt de anduranță, la un nivel profesionist foarte înalt. Sunt concerte de două, trei ore, fără multe povești. Acolo te pui pe treabă și cânți. Cine începe un drum trebuie să meargă până la capăt. În rest, devine o trupă de karaoke, care încearcă să păcălească. Știți cazuri și la noi și în occident. Trebuie să fie ăia (n.r. cei inițiali), așa simt eu”.

Paul Ciuci (Compact):Nici solistul trupei Vița de Vie, Adrian Despot, nu are o părere bună despre colaborarea dintre AC/DC și Axl Rose. El afirmă că solistul de la Guns N’ Roses este departe de ce a fost în tinerețe și că imaginea sa în lumea rock-ului nu este una foarte bună: ”Axl Rose este un fel de Vanilla Ice al rockului. Este un tip de care se face mișto foarte mult. Practic, acum, a ajuns o figurină de care lumea face mișto. Este un fel de Hrușcă al rock-ului. Cam acesta este nivelul lui Axl Rose în momentul de față. Este un fel de măscărici. Alăturarea aceasta între două branduri, mie personal, nu îmi sună foarte bine. El a mai fost invitat, au mai cântat (n.r. în această formulă). Dacă căutați pe Youtube, găsiți niște mostre din care să vedeți cum sună AC/DC cu Axl la voce. (...) Nu știu dacă au fost doar rațiuni financiare, dar cel puțin din punctul de vedere al rațiunii financiare, Axl Rose stă în picioare. Măcar te duci să vezi ce dracu’ caută acolo. Te duci să vezi dacă e bine sau e rău”.

Adi Despot (Vița de vie):Solistul trupei Vița de Vie, Adrian Despot

Solistul Guns N’ Roses, Axl Rose, cântând melodia ”Whole Lotta Rosie”, de la AC/DC: