Succesul lui « Gangnam Style » prea mare pentru Youtube

Psy a depăşit Youtube ! Cântăreţul sud-corean cu al său videoclip « Gangnam Style » - cel mai vizionat deja din lume - i-a obligat pe ingineriii platformei video să-şi revadă calculele.

 

 

 

 

 

Youtube prevăzuse un număr maxim de consultări pentru un videoclip de 2.147.483.647 ori. Această cifră corespunde, în limbaj informatic, cu « un întreg » de 32 de octeţi. Problema este că în momentul în care Youtube a fost creat, un astfel de succes era de neconceput. Melodia « Gangnam Style » a sudcoreanului Psy se apropie vertiginos de numărul-limită pentru consultarea unui clip video. « Nu ne-am imaginat vreodată că un filmuleţ poate fi văzut de atâtea ori » recunoaşte un purtător de cuvânt al lui Youtube, firmă proprietate a motorului de căutare Google.

Mai bine de doi ani după lansarea sa pe internet, clipul « Gangnam Style » este deja cel mai vizionat vreodată pe reteaua mondială. Ca să evite catastrofa, adică atingerea pragului fatidic - care echivalează cu o treime din populatia mondială ! - inginerii de la Youtube au anticipat lucrurile şi au dublat puterea platformei lor aducând-o la 64 de octeţi. Această putere ar permite vizionarea unui clip de 9 trilioane de ori – e vorba de un număr cu 19 cifre, adica 10 la puterea 18. Acest plafon nu va fi atins decât dacă fiecare din cei 7 miliarde de oamenei de pe glob se uită la acelaşi clip de un million de ori ! Un prag pe care cu greu îl va atinge cineva oricâtă imaginaţie ar avea. De notat că al doilea – şi ultim – clip al aceluiaşi Psy nu a fost vizionat « decât » de 162 de milioane de ori.