Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul Dichis’n’Blues revine la Tulcea, după doi ani de pauză

dichis_2.jpg

Festivalul Dichis’n’Blues se desfășoară anual la Tulcea
Sursa imaginii: 
Facebook/Dichis'n'Blues/Adrian Mociulschi

Cel mai important festival de muzică blues din România, Dichis’n’Blues, revine în 2022 la Tulcea. După doi ani de pauză forțată de pandemia de coronavirus, festivalul revine pe malul Dunării. Organizatorul Dichis’n’Blues, Cristian Antonescu, afirmă la RFI că lista artiștilor din acest an este spectaculoasă. Cap de afiș va fi celebrul cântăreț american Curtis Salgado. Vor urca pe scena festivalului și Mike Zito, Albert Castiglia, dar și importanți artiști români, printre care Teodora Enache, Berti Barbera și Nicu Patoi. Prețul unui abonament pentru cele 3 zile de festival, din perioada 1-3 septembrie, va fi de 250 de lei. Biletele se pot achiziționa pe iabilet.ro. RFI a aflat detalii de la organizatorul Dichis’n’Blues, Cristian Antonescu.

Cristian Antonescu: Chiar de acum, din momentul în care avem line-up-ul anunțat și am început promovarea, este un festival la fel de frumos ca cele anterioare, dar muzica de o calitate de două, de trei ori superioară edițiilor anterioare.

Reporter: Până să ajungem la line-up-ul festivalului, să vorbim puțin despre muzica blues. Poate dintre cei care ne ascultă unii știu exact ce înseamnă, alții poate mai puțin. Dacă ar fi să le spui celor mai puțin inițiați în acest tip de muzică, cum ai descrie această muzică? Care este spiritul festivalului tulcean Dichis’n’Blues?

CA: Cred că mai bine decât mine vis-a-vis de ceea ce înseamnă muzica blues, poate să răspundă un legendar muzician american, Willie Dixon, care spune „blues is the roots, the rest is the fruits” (blues-ul este rădăcina, restul sunt fructele). Muzica blues este muzica din care provine toată muzica contemporană pe care o cunoaște noi, inclusiv jazzul. Mai veche decât blues este muzica clasică. Altminteri, orice știm că înseamnă astăzi muzică vine, într-un fel, din blues. Nu o spune Antonescu de la Tulcea. O spune Willie Dixon. Muzica blues este rădăcina tuturor muzicilor. Eu o prefer, nu în detrimentul, ci alături de alte stiluri de muzică pentru că înseamnă măiestrie, tihnă, bun gust, mult inovație. Pe de altă parte, înseamnă niște rădăcini foarte sănătoase pentru tot ceea ce înseamnă muzică de calitate după apariția fenomenului blues.

Rep: În fiecare an, pentru iubitorii muzicii blues din România acest festival pe care îl organizezi la Tulcea e o mare bucurie. Personal mă gândesc cu emoție la începutul lunii septembrie, când avea loc festivalul până acum. Anul acesta sunt ceva noutăți? În ce perioadă se va desfășura, unde anume? Cum se pot procura biletele?

CA: Suntem conservatori. Rămânem la început de toamnă. Anul acesta este vorba despre zilele de 1,2 și 3 septembrie. Cum îmi place mie să spun, școala începe la Dichis’n’Blues pentru că festivalul se termină atunci când începe școala, așa cum s-a programat anul acesta.

Rep: Locația este aceeași ca cea din anii trecuți?

CA: Nu pentru că festivalul crește și locul acela devenise neîncăpător. Așa că anul acesta mergem pe un loc plan, bun. Era păcat ca la Tulcea această întâmplare să nu se petreacă pe malul apei. Atunci, discutăm despre plaja unui lac din centrul orașului. Așadar, vom fi pe malul Lacului Ciuperca, aproape de Dunăre.

Rep: În ceea ce privește procurarea biletelor, cum se pot cumpăra?

CA: Suntem online pe iabilet.ro și în toată rețeau Iabilet. Pentru Tulceni va exista și o formulă de achiziționare materialmente, dar deocamdată suntem pe iabilet.ro. Prețul unui abonament este de 250 de lei pentru trei zile. Așadar, e mai mic decât prețul unui recital Fuego la Tulcea.

Rep: Cei care au fost la edițiile precedente Dichis’n’Blues știu că merită fiecare leu din prețul unui astfel de abonament. Pe final, Cristian Antonescu, spune-ne ce nume importante vor urca anul acesta pe scena Dichis’n’Blues.

CA: Îmi place să nu fiu deloc modest anul acesta. Capul de afiș este Curtis Salgado, celebrul bluesman american. Este un muzician consacrat. Este o pagină serioasă din istoria muzicii blues. Este de zece ori câștigător al celor mai importante premii de blues, Blues Music Awards. Este un muzician care nu trăiește din amintiri. Doar anul acesta este de trei ori nominalizat la aceste premii de mare excepție. Este Mike Zito, un super chitarist american foarte în vogă, de patru ori câștigător al Blues Music Awards. Acesta vine prima dată în România și vine într-o formulă de big band, cu suflători. Va fi ceva extraordinar și foarte spectaculos. Un al treilea nume din America este Albert Castiglia, care săptămâna trecută se afla în topul american Billboard, singurul top de muzică care contează în lumea aceasta, pe locul întâi al albumelor de blues. Avem și muzicieni români. Am selecționat cu mare atenție artiști grei, serioși. Vor fi bine cunoscuții Berti Barbera și Nicu Patoi, trioul Florin Giuglea și o încântare aparte pentru mine, cu un moment de jazz, Teodora Enache-Brody, bine cunoscută elevă de acum 25 – 30 de ani a lui Johnny Răducanu. Ea vine rar în România. Își alege cu atenție locurile unde se duce, iar Dichis’n’Blues se numără printre opțiunile ei.

Ascultă:

 
Organizatorul Dichis’n’Blues, Cristian Antonescu, despre festivalul de blues