Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se face un saxofon ”haut de gamme”? Reportaj în atelierele Selmer din Franța

saxofon_bun.jpg

Saxofon Selmer în stadiul de finisare, atelierele din Mantes-La-Ville, Franța, 17 ianuarie 2018
Sursa imaginii: 
ALAIN JOCARD / AFP via France24

Aproape toate legendele jazzului mondial au cântat la ele: saxofoanele Selmer, care se fabrică în mare parte manual în Franța, sărbătoresc anul acesta centenarul. Continuă să se vândă în întreaga lume și sunt din ce în ce mai populare în Asia. Reportaj în atelierele Selmer din orașul francez Mantes-La-Ville :

Concentrat asupra unui instrument, gravorul Morgane Duhamel detectează o imperfecțiune și adaugă manual ,,o mică gravură care va face din acest saxofon un unicat".

Modelele din gama de vârf a acestor instrumente de alamă, la care au cântat John Coltrane, Wayne Shorter, Stan Getz sau Sonny Rollins, pleacă întotdeauna din aceste ateliere, situate la 55 km vest de Paris.

Dar finisarea și asamblarea modelelor standard Axos se face de acum înainte în China.

Chiar și în cazul acestor instrumente, care sunt mai accesibile decât restul gamei –2.800 de euro pentru un saxofon alto și 3.600 pentru un tenor - ,,toate operațiunile care determină acustica instrumentului sunt efectuate la Mantes", explică pentru AFP președintele executiv Thierry Oriez în timpul unei vizite la fața locului.

Această nouă gamă ,,ne permite să fim mai puternici pe piața chineză", susține dl Oriez, care a preluat frâiele companiei în iulie anul trecut, urmându-i la conducere  lui Jérôme Selmer, strănepotul fondatorului. Dl Oriez a condus anterior compania Christofle (veselă, argintărie) și, anterior, compania de încălțăminte Weston.

Foto: ALAIN JOCARD AFP

Afacerea de familie, înființată de clarinetistul Henri Selmer în 1885, a fost vândută în 2018 de moștenitorii săi Grupului European de capitaluri proprii private Argos Soditic, iar în 2020 a fost creată o filială de distribuție pentru Asia.

Dacă cântăreții de jazz care au adus renumele mărcii Selmer sunt în mare parte americani, Statele Unite ale Americii reprezintă în prezent doar a patra piață de desfacere a producătorului, după China (care reprezintă aproximativ 20%), Japonia și Coreea de Sud.

,,Asia este în mod clar cea mai dinamică piață în acest moment", spune Thierry Oriez.

,,Franța reprezintă 8-9% din cifra noastră de afaceri, iar peste 90% din vânzările noastre sunt realizate la nivel internațional", explică președintele, care este ,,convins că am putea face mai multe în Statele Unite".

Tradiție și modernitate

În timp ce atelierele includ mașini de precizie cu comandă numerică folosite pentru a realiza cele aproximativ 700 de piese care compun fiecare instrument, o mare parte din muncă este încă făcută manual.

,,Selmer a oscilat întotdeauna între modernitatea  instrumentelor și partea ușor amish: păstrăm forjarea, lipirea și lustruirea făcute manual", explică Eric Bruel, un muncitor care dă formă unui saxofon cu ajutorul unei mandrine.

,,În cei aproape 30 de ani de activitate în cadrul companiei, am văzut multe schimbări în ceea ce privește instrumentele, familiile de instrumente și evoluția muzicii; generația tânără de saxofoniști folosește sonorități noi", spune domnul Bruel.

Potrivit acestuia, căutarea de noi sonorități,,are o influență asupra tratării metalului: temperatura de recoacere pe care o realizăm cu ajutorul arzătorului va fi mai puternică sau mai slabă, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp".

După etapele de fabricare a metalelor, operațiile mecanice (tăiere, forjare, frezare...), se montează cheile, iar instrumentul este asamblat și lăcuit prima dată, după care urmează gravarea.

Foto: ALAIN JOCARD AFP

Modele noi

Compania, care are un laborator în care muzicienii sunt invitați să contribuie la dezvoltarea de noi modele, a trecut prin doi ani dificili: ,,Criza pandemiei Covid-19 a avut un impact puternic asupra noastră și a tuturor clienților noștri", deoarece ,,lumea muzicii s-a oprit", fie că a fost vorba de spectacole sau de cursurile de la Conservator, își amintește Thierry Oriez.

Dar acum, carnetul de comenzi e plin, iar Selmer, la fel ca multe alte companii, se confruntă cu dificultăți în găsirea de mână de lucru.

Războiul dintre Rusia și Ucraina nu are ,,consecințe directe" pentru Selmer, deoarece ,,nu am fost deloc prezenți pe acele piețe", spune dl Oriez, care se așteaptă totuși la dificultăși cu materiile, motiv pentru care și-a făcut anumite stocuri, dar... ”nu uriașe”

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24