Românca Sarah Nemtanu, prim violonist în Orchestra Națională a Franței

sarah_nemtanu.jpg

Image source: 
Facebook / Sarah Nemtanu

Născută la Bordeaux, din părinți români, Sarah Nemtanu este astăzi prim violonist (concert-maestro) în Orchestra Națională a Franței. ”M-am născut în muzică, am trăit dintotdeauna în muzică”, spune ea în interviul pe care l-a acordat recent pentru postul de radio France Musique.

Părinții ei, tatăl Vladimir Nemțanu, violonist de primă mărime și mama, o talentată soprană, pleacă la sfârșitul anilor 1970 din România și se stabilesc la Bordeaux, în Franța.

Sarah evocă anii copilăriei, pasiunea totală pentru muzică, pe care o împărtășește  cu sora Deborah și cu părinții, vorbește despre cât a învățat din prezența tatălui și, la fel de mult, din absența mamei, care se stinge din viață când Sarah are doar 16 ani.  Studiază la Conservatoire Nat Supérieur de Musique de Paris.

Povestește despre emoțiile concursului în urma căruia devine vioara-solo la Orchestra Națională a Frantei, la doar 21 de ani, și despre primul concert, cu dirijorul Kurt Masur, când i se rupe o coardă și o înlocuiește, cu mult calm, în timpul concertului.

Întâlnirea cu noul director muzical al Orchestrei Naționale a Frantei, românul Cristian Macelaru, este un moment important: ”Avem atâtea puncte în comun : e român, suntem din aceeași generație, exemplul perfect al dirijorului și orchestrei care se completează, se îmbogățesc reciproc...”, spune ea.

Vine destul de des în România, unde merge de peste 10 ani la Festivalul Enescu sau invitată de Orchestra Națională Radio.

Filmul «Concertul» al lui Radu Mihăileanu, la care lucrează câteva luni cu Melanie Laurent pentru solo-ul de vioară de 12 minute din concertul pentru vioară și orchestră al lui Ceaikovski, secvența din finalul filmului, îi aduce o binemeritată notorietate.

 

Interviul integral aici