David Guetta, Jean-Michel Jarre, Patti Smith vor susține concerte live în noaptea de Revelion

jarre.jpeg

Image source: 
AFP

Pe fond caritabil sau festiv, vedetele lumii muzicale David Guetta, Jean-Michel Jarre sau Patti Smith vor transmite live în noaptea dintre ani, deoarece concertele de altădată au fost interzise din cauza crizei sanitare.

 

Fan înfocat al progreselor tehnologice, pionierul electro Jean-Michel Jarre va fi proiectat într-o realitate virtuală, într-o catedrală Notre-Dame digitală, un eveniment ce poate fi urmărit în special pe Facebook și YouTube.

Sponsorizat de UNESCO, acest concert captivant - „Welcome to the other side" - este un „mesaj de speranță pentru 2021 având în vedere momentele dificile prin care trecem, dar și  o oportunitate de a aduce un omagiu catedralei Notre-Dame afectată (după incendiul din aprilie 2019) ca noi toți”, explică artistul.

Jarre, care lucrează cu platforma franceză VRrOOm, intenționează să „contribuie în ciuda acestor vremuri dificile, să facă Parisul să rezoneze la miezul nopții, pe 31 decembrie” și „să lanseze astfel o invitație către întreaga lume, de a merge în inima orașului luminii ".

Autorul „Oxygène” nu se află la prima încercare: la festivalul de muzica de pe 21 iunie, el a cântat deja live ca avatar, într-un univers virtual unde i s-au alăturat avatarele spectatorilor.

 „Dezvăluit în aceeași seară”

Un avatar al rapperului american Travis Scott a fost văzut în jocul video Fortnite în timpul izolării, dar a fost un spectacol preînregistrat, chiar dacă francezii preferă transmisiunea în direct.

Transmis live tot din Paris, spectacolul lui David Guetta va fi caritabil, la fel ca precedentele concerte transmise live din Miami și New York, în timpul pandemiei ( s-au strâns 1,5 milioane de dolari și 50 de milioane de vizualizări).

Acest al treilea eveniment își propune să susțină acțiunile UNICEF și Restos du Cœur. „Transmis dintr-unul dintre cele mai magice locuri din Paris, care va fi dezvăluit în aceeași seară”, megastarul – declarat nr.1 de DJ Mag - promite într-un comunicat de presă un „spectacol uluitor” de văzut pe Facebook, YouTube, Instagram etc.

În acest an dificil, Kylie Minogue va face globul disco să strălucească cu „Infinite disco”. Acesta nu este un spectacol live, ci un spectacol de streaming care este vizibil doar în ziua respectivă, iar biletele pot fi achiziționate prin intermediul aplicației Dice. Spectacolul de 50 de minute, care se bazează pe piese de pe ultimul său album, "Disco", și versiuni reinterpretate ale hiturilor sale anterioare, a fost deja difuzat în noiembrie, iar biletele au fost cumpărate în peste 100 de țări.

Din Dubai sau Brooklyn

Acest tip de întâlnire virtuală plătită este răspunsul artiștilor la absența concertelor timp de zece luni din cauza Covid-19. „Trebuie să fim atenți la gestionarea acestui spațiu virtual, atâta timp cât concertele fizice nu vor fi reluate, pentru ca artiștii să poată trăi din muzica lor”, a declarat recent pentru AFP Emily Gonneau, trainer pentru Irma (Centrul de informații și resurse pentru muzica contemporană). "În timpul izolării, a trebuit să păstrăm legătura cu publicul, prin oferirea de conținut gratuit. Acum întrebarea este: cum putem găsi un model economic?"

Patti Smith își va sărbători cea de-a 74-a aniversare pe 30 decembrie, ca de obicei, cu un concert. În acest an, spectacolul va fi transmis live din New York (biletele pot fi achiziționate prin Veeps). Concertul va coincide cu data de 31 decembrie în unele zone ale globului. Covoarele persane și chitarele Gretsch sunt deja instalate, așa cum se poate vedea pe Instagramul artistei.

La trecerea dintre ani, artiștii vor susține concerte pentru toate gusturile, de la hard-rock-ul pirotehnic Kiss, cu o transmisiune live din Dubai (prin Tixr), până la iconicul hip-hop al lui J. Period (care a colaborat, printre altele, cu The Roots) și Rakim care va transmite de pe acoperișurile din Brooklyn (via Stageit).

 

Traducere după un articol France 24 semnată de Anda Costiuc.