Eşec istoric al României la Eurovision 2018

esec_istoric_romania_eurovision.jpg

România se opreşte în semifinalele Eurovision 2018 (Sursa foto: eurovision.tv)
România se opreşte în semifinalele Eurovision 2018 (Sursa foto: eurovision.tv)

România a ratat calificarea în finala Eurovision, pentru prima dată în istorie, potrivit site-ului stiri.tvr.ro. Trupa The Humans nu a reuşit să treacă joi seară de semifinalele competiţiei.

Formaţia The Humans nu s-a calificat în finala Eurovision 2018, desfăşurată la Lisabona. Melodia „Goodbye” nu a primit suficiente voturi pentru a merge în finala de sâmbătă.

Fanii (cu excepţia celor care trăiesc în România) au putut vota piesa de până la 20 de ori de pe acelaşi număr de telefon sau printr-o aplicaţie de pe site-ul oficial al concursului. Voturile telespectatorilor au contat în proporţie de 50%, restul fiind decizia unui juriu.

 

 

Ţările care s-au calificat joi în finală au fost: Serbia, Republica Moldova, Ungaria, Ucraina, Suedia, Australia, Norvegia, Danemarca, Slovenia şi Olanda.

După prima semifinală Eurovision 2018, s-au calificat: Austria, Estonia, Cipru, Lituania, Israel, Cehia, Bulgaria, Albania, Finlanda şi Irlanda.

Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare-Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia-sunt calificate, alături de ţara gazdă, Portugalia, direct în finală.

Eurovision este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume şi unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive de pe glob, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs, până în acest an, au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).