Capăt de drum pentru Eurovision?

Suspansul atinge cote maxime înaintea finalei Eurovision 2014. Cel mai vizionat concurs european de muzică pop va fi găzduit sâmbătă seară de Capitala daneză, Copenhaga. Dincolo de emoţiile concurenţilor şi scandalurile cu tentă politică ce vizează modul de acordare a voturilor telespectatorilor, rămâne o întrebare: poate Eurovisionul să lanseze cariere de lungă durată în muzica internaţională?

La un an după ce a câştigat Eurovisionul cu piesa "Only Teardrops", cântăreaţa daneză Emmelie de Forest constată la fel ca mulţi alţi câştigători ai concursului cât de dificil este să transforme victoria într-un succes comercial, notează site-ul france24.

"Aveam multe lucruri în cap. Îţi vin multe gânduri când câştigi Eurovisionul", explică pentru AFP tânăra artistă, care va fi invitată să cânte la finala de la Copenhaga ultima ei piesă, "Rainmaker".

Emmelie de Forest va cânta în Capitala Danemarcei în faţa unui public larg, de 125 de milioane de telespectatori, dar s-ar putea să fie pentru ultima dată.

Faptul că ABBA a devenit una dintre cele mai de succes trupe pop din toate timpurile, după ce a câştigat concursul Eurovision în 1974 cu melodia "Waterloo" rămâne o excepţie.

Dar Emmelie de Forest nu este ABBA... Melodia cu care s-a impus la Eurovisionul de anul trecut a intrat în top 20 în mai multe ţări europene. Următoarea sa piesă nu a mai avut însă succes. Mai mult decât atât, daneza a trebuit să-şi anuleze două turnee în Danemarca şi Germania, din cauza vânzărilor slabe de bilete.

De altfel, în afară de ABBA, e greu de găsit vreun alt artist care să fi făcut carieră din muzică, după ce a câştigat la Eurovision. De obicei, piesa câştigătoare este difuzată o vară la mai toate radiourile comerciale, după care entuziasmul faţă de artistul respectiv dispare subit. A fost şi cazul melodiei "Euphoria", cu care suedeza de origine marocană Loreen s-a impus la Eurovisionul din 2012 din Azerbaidjan.

Cum rămâne însă cu reprezentanţii României? Chiar dacă nu au câştigat niciodată la Eurovision, melodiile lor se aud destul de des la radio, în România. Dar, la fel, nu mai mult de o vară.

Anul acesta, România este reprezentată din nou de Ovi şi Paula Seling, care au mai concurat şi în 2010, când au obţinut un onorant loc trei.

Un număr de 37 de ţări participă la ediţia din acest an a Eurovision. Românii din străinătate îi vor putea vota pe reprezentanţii României în finală, numai dacă vor urmări concursul la televiziunea publică din ţara în care se află, pentru a afla numerele de telefon alocate piesei "Miracle".

Interesant va fi ce se va întâmpla cu melodia Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Cu atât mai mult cu cât nu o dată, telespectatorii au acordat voturi după criteriul vecinătăţii. E de văzut aşadar dacă va prima criteriul artistic sau cel geo-politic.

 
Cosmin Ruscior, despre Eurovision 2014