Gabriela Firea la Chișinău: ”Am venit aici ca o soră, iar noi toți aici am venit ca frații voștri și nu doar ca prieteni sau vecini”

poza_chisinau_firea.jpg

Gabriela Firea și Silvia Radu imbracate in costume traditionale la conferinta de presa de la Chișinău
Gabriela Firea și Silvia Radu la Chișinău
Image source: 
chisinau.md

Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea se află într-o vizită oficială la Chișinău. Edilul a declarat că nu a venit să facă politică, dar a ajuns în capitala R.Moldova pentru a face politici publice. Totodată, primarul a menționat că își dorește să sprijine Chișinăul cu experiența sa astfel încât ”cetățenii să beneficieze de noile descoperiri în privința digitalizării, în privința siguranței și securității”.

Gabriela Firea împreună cu primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu au ieșit în fața presei îmbrăcate în ii pe care și le-au făcut cadou, în februarie, la București. De la bun început, Gabriela Firea a ținut să precizeze că este o vizită importantă, într-o lună simbolică, în anul centenar. ”Am venit aici ca o soră, iar noi toți aici am venit ca frații voștri și nu doar ca prieteni sau vecini. Iar frații între ei trebuie nu doar să se iubească, ci și să se sprijine în diferite momente ale vieții. Pentru mine este important să mă aflu la Chișinău, în această lună atât de simbolică, în anul centenar”, a spus Firea.

După ce în februarie, cei doi primari au semnat un program de cooperare în mai multe domenii de interes precum sănătate, educație și cultură, marți la Chișinău, Gabriela Firea a precizat: ”Nu dorim să ne oprim aici. Am stabilit în cadrul întrevederii cu Silva Radu să continuăm cu o colaborare în ceea ce privește delegarea unor servicii publice astfel încât să se realizeze dezideratul comun ca banii publici să fie cheltuiți cu chibzuință, să nu existe risipă financiară, iar tot ce există în bugetul municipalității să fie cheltuit cu inteligență în folosul și în beneficiul cetățenilor”.

De asemenea, dorim să împărtășim din experiența noastră, chiar dacă nu este prea vastă, dar este un început în dezvoltarea unui oraș smart și ne dorim să sprijinim municipalitatea din Chișinău cu experiența noastră, astfel încât și cetățenii să beneficieze de toate noile descoperiri în privința digitalizării, în privința siguranței și securității cetățenilor. Ambele am lucrat în mediul privat și știm care sunt nevoile cetățenilor. Ne vom implica în renovarea liceului ”Mihai Eminescu”. Vom organiza 500 de tabere pentru elevii din Chișinău. Vom face donații de carte. Noi vrem să depășim acest stadiu al colaborării culturale. Să ne stabilim împreună o foaie de parcurs”, a mai afirmat primarul municipiului București. 

Un alt domeniu în care cele doua autorități locale vor colabora este domeniul sănătății. Va fi oferită posibilitatea medicilor din Chișinău să participe la programe de instruire în București, în cadrul celor 19 spitale, administrate de ASSMB.De asemenea, cele două municipii urmează să realizeze proiecte comune în domenii precum urbanism și strategii de dezvoltare urbană, atragere de fonduri europene, transport, mediu înconjurător.

La rândul său, primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu i-a mulțumit primarului Bucureștiului pentru ajutorul oferit și pentru dezvoltarea de mai departe a relațiilor bilaterale dintre Chișinău și București. ”Sperăm că aceste proiecte frumoase vor duce la îmbunătățirea vieții de zi cu zi a chișinăuienilor. Sunt sigură că împreună vom reuși să realizăm proiecte importante pentru orașele noastre. Am discutat astăzi și o serie de posibilități de preluare a practicilor care au avut succes la București. Am discutat despre cadrul legal care la fel ar putea fi preluat de la București, pentru a îmbunătăți situația lucrurilor în Chișinău. Am discutat despre eficiența întreprinderilor municipale, am discutat proiecte educaționale. Ceea ce este important că am făcut un pas înainte în ceea ce privește relațiile dintre cele două municipii”, a conchis Silvia Radu.

Și la Chișinău, Gabriela Firea și Silvia Radu și-au făcut cadouri. De această dată, primarul interimar al Chișinăului i-a oferit Gabrielei Firea un tablou pictat în vin, iar edilul Bucureștiului - o icoană și un mărțișor.