Un meteorit a luminat cerul Norvegiei și pare să se fi prăbușit aproape de Oslo

meteorit.jpg

Sursa imaginii: 
astronewth / Twitter

Meteoritul a căzut cu 15-20 km pe secundă și a luminat cerul nopții timp de aproximativ cinci până la șase secunde. Cerul de vară era întunecat, zilele începând să fie mai scurte de la sfârșitul lunii iunie.

Un „meteor neobișnuit de mare” a luminat sudul Norvegiei duminică, generând un spectacol de sunet și lumină pe măsură ce zbura pe cer. Este posibil ca o parte să fi lovit Pământul, probabil nu departe de capitala Oslo, au spus experții, citați de Reuters.

Relatările privind apariția meteoritului au început să sosească în jurul orei 1 dimineața, videoclipuri postate pe rețelele de socializare arătând lumina strălucitare deasupra portului Holmestrand, la sud de Oslo.

Rețeaua norvegiană Meteor analiza duminică înregistrările video și alte date pentru a încerca să identifice originea și destinația obiectului.

Datele preliminare au sugerat că meteoritul ar putea să fi lovit Pământul într-o zonă împădurită numită Finnemarka, la doar 60 km vest de capitala Oslo, a anunțat rețeaua.

„A fost o nebunie”, a declarat pentru Reuters Morten Bilet, care a văzut și a auzit meteoritul.

Meteoritul a căzut cu 15-20 km pe secundă și a luminat cerul nopții timp de aproximativ cinci până la șase secunde, a spus Bilet. Cerul de vară era întunecat, zilele începând să fie mai scurte de la sfârșitul lunii iulie.

„Ceea ce am avut noaptea trecută a fost o bucată mare de rocă, care călătorea probabil între Marte și Jupiter, unde este centura noastră de asteroizi", a spus Bilet.

Nu au fost raportate eventuale victime sau daune materiale, așa cum s-a întâmplat în 2013, când un meteorit a străbătut Rusia și a explodat peste Chelyabinsk.