Primăria Capitalei anunță că a intensificat tratamentele pentru combaterea țânțarilor purtători de West Nile

tantari.jpg

Primăria Municipiului București anunță că a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, prin Compania Eco-Igienizare, tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile
Primăria Municipiului București anunță că a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, prin Compania Eco-Igienizare, tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile
Image source: 
@PMBucurești

Primăria Municipiului București anunță că a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, prin Compania Eco-Igienizare, tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile. Este vorba despre: Splaiul Independenței, zona cuprinsă între Eroilor și Universitate, parcurile Cișmigiu și Izvor, cartierul Crângași. PMB mai precizează că ține legătura zilnic cu Direcția de Sănătate Publică București și că până acum nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populație.

Comuncatul Primăriei Capitalei

"În legătură cu informațiile apărute în spațiul public cu privire la apariția, în București, a unor țânțari purtători de virusul West Nile, PMB informează:

Primăria Municipiului București, prin Compania Eco-Igienizare, a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile, respectiv: Splaiul Independenței, zona cuprinsă între Eroilor și Universitate, parcurile Cișmigiu și Izvor, cartierul Crângași.
PMB ține legătura zilnic cu Direcția de Sănătate Publică București (DSPMB), iar până la această dată nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populație.

Totodată, Compania Municipală Eco Igienizare a devansat începerea celui de-al cincilea tratament de combatere a țânțarilor, (din cele 14 tratamente programate pentru anul acesta) și acționează în toate parcurile din Capitală: Herăstrău, Cișmigiu, Carol, Tineretului, Parcul Circului, Parcul Floreasca, Parcul Național, Parcul Alexandru Ioan Cuza, etc.
Campania se desfășoară zilnic, de la periferia Capitalei către centru, până la acoperirea tuturor zonelor din București.

De asemenea, în zilele următoare, acțiunea de dezinsecție se va desfășura, conform planificării, în toate cartierele Capitalei, pe aliniamentele stradale, pe spațiile verzi dintre blocuri, pe spațiile verzi ale instituțiilor subordonate PMB (spitale, cimitire, etc.), precum și în rețelele de termoficare aparținând Companiei Municipale Termoenergetica".

 

Despre virusul West Nile

Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile, arată Societatea Română de Microbiologie.

Singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari:

  • evitați expunerea la ţânţari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă;
  • limitați deplasările în zone cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repelente de țânțari;
  • eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor;
  • îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă).

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:

  • febră
  • durere de cap intensă
  • dureri musculare
  • vărsături
  • erupţii cutanate.