Greenpeace: România are 300 de mii de hectare de potenţiale păduri virgine. Cum le protejăm?

greenpeace_romania_paduri_virgine.jpg

Imagine din conferinţa de presă a organizaţiei Greenpeace România, din 15 noiembrie 2017 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Imagine din conferinţa de presă a organizaţiei Greenpeace România, din 15 noiembrie 2017 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

România are aproximativ 300 de mii de hectare de potenţiale păduri virgine. Organizaţia Greenpeace a prezentat miercuri o hartă realizată cu informaţii publice şi imagini prin satelit, proiect desfăşurat împreună cu Universitatea Eberswalde din Germania şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Ecologiştii pun harta potenţialelor păduri virgine la dispoziţia Ministerului Apelor şi Pădurilor, căruia îi cer să realizeze o identificare cât mai clară a acestor suprafeţe forestiere, care să poată fi apoi protejate prin lege.

O pădure virgină se deosebeşte de una obişnuită în special prin faptul că nu a suferit nici o intervenţie din partea omului, iar unii arbori pot ajunge şi la vârsta de 500 de ani.

Coordonatorul campaniei de păduri şi biodiversitate de la Greenpeace România, Valentin Sălăgeanu, explică la RFI care este pasul următor: „Urmează să prezentăm această hartă şi la Ministerul Apelor şi Pădurilor, atâta timp cât dânşii ne invită şi s-o prezentăm pentru ca ea să devină primul pas în inventarul naţional al pădurilor virgine din România. Avem nevoie de acest inventar, pentru că altfel, în lipsa lui, nu ştim unde sunt aceste păduri şi nu le putem proteja (...). Harta noastră ne arată 300 de mii de hectare de păduri în care şansele sunt foarte mari sau o parte dintre ele pot fi virgine”.

Ce presupune protejarea pădurilor virgine? „Protejarea asta înseamnă că tu nu intervii în ele în nici un fel, nu faci nimic în ele, pentru că trebuie să păstrezi exact acest caracter intact al pădurii virgine”, precizează reprezentantul Greenpeace.

Valentin Sălăgeanu spune că „pasul următor este realizarea inventarului, introducerea pădurilor identificate pe teren în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, după care realizarea unei strategii la nivel naţional de administrare a acestor păduri. Este foarte probabil ca aceste păduri să fie extrem de relevante din punct de vedere ştiinţific şi vrem să păstrăm câteva eşantioane strict pentru cercetare ştiinţifică, dar pe de altă parte vrem să existe acces public în altele, poate, în care să poată învăţa copiii noştri, studenţii, despre care sunt valorile şi serviciile pe care le furnizează pădurile virgine, deci vrem să şi accesibilizăm unele dintre ele, dar nu putem spune care şi când, atâta timp cât nu ştim unde sunt ele şi nu avem o strategie coerentă prin care adresăm problema administrării lor”.

Valentin Sălăgeanu, despre pădurile virgine