Vin ploile de toamnă. Cod portocaliu în 5 județe

vreme_2.jpg

Temperaturile vor scădea de la o zi la alta
Temperaturile vor scădea de la o zi la alta
Image source: 
RFI

Administrația Națională de Meteorologie anunță cod portocaliu de ploi abundente în 5 județe și un cod galben de averse și vânt în alte 13 județe, de luni dimineață.

ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de ploi și vânt în cinci județe din centrul și nord-vestul țării, respectiv o avertizare Cod galben de vremea rea, în 13 județe din zonele Moldovei, Munteniei și Olteniei, valabile începând de luni dimineață. În intervalul 23 octombrie, ora 10:00 - 24 octombrie, ora 23:00, va fi în vigoare avertizarea Cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului la munte. Din dimineața zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest cuprinzând treptat cea mai mare parte a României.

În Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului București), local în Transilvania, precum și în zonele montane și submontane, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 20 - 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

În zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură se vor cumula cantități de apă pe arii extinse între 30 și 50 l/mp și izolat peste 60 l/mp. Vântul va avea intensificări, local și temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50 - 55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, vor fi rafale de peste 70 - 80 km/h.

Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată țara. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitații mixte.

Conform ANM, în intervalul 23 octombrie, ora 12:00 - 24 octombrie, ora 18:00, va fi în vigoare Cod portocaliu de vreme rece și ploioasă. Vor fi afectate zonele deluroase și montane din județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița. Cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse 50 - 60 l/mp și izolat 80 l/mp.