Căldură anormală şi precipitaţii puţine, în următoarele trei luni. Cum ar trebui adaptată agricultura?

caldura_anormala_precipitatii_putine_trei_luni_agricultura.jpg

Agricultura va trebui să se adapteze schimbărilor climatice (Sursa foto: pixabay.com)
Agricultura va trebui să se adapteze schimbărilor climatice (Sursa foto: pixabay.com)

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza pe august, septembrie şi octombrie. Potrivit ANM, în special sudul şi vestul ţării se vor confrunta la finalul verii şi începutul toamnei calendaristice cu temperaturi mai mari decât ar fi normal.

Directorul ANM, Elena Mateescu, spune la RFI că aceste evoluţii nu pot fi rupte de fenomenul schimbărilor climatice: “Tendinţa creşterii temperaturii medii lunare se menţine, dacă este să luăm în considerare, iată, la nivel global, ce s-a întâmplat începând din ianuarie şi până inclusiv în luna iunie, când în fiecare lună temperatura medie a lunii respective, cel puţin la nivel planetar, s-a situat pe o tendinţă crescătoare, pentru că s-a calificat în topul celor mai călduroase luni, fie pe locul doi sau trei, aşa cum s-a întâmplat şi la nivelul României. Ne amintim, cea mai călduroasă lună martie din istoria măsurătorilor meteorologice. Aş da ca exemplu prima lună de vară, a patra lună cea mai călduroasă începând din 1961 şi până în prezent şi urmează lunile iulie şi august, cu estimări în ceea ce priveşte un regim de temperaturi mai ridicat decât în mod obişnuit”.

Ce măsuri de adaptare la schimbările climatice ar trebui luate? “V-aş da doar un exemplu, având în vedere şi background-ul pe care-l am din punct de vedere al relaţiei mele ca pregătire cu agrometeorologia, cel puţin pentru sectorul de agricultură înseamnă o adaptare a tehnologiilor şi a practicii agricole la ceea ce înseamnă mersul vremii. Este posibil să recomandăm o schimbare a calendarului înfiinţărilor lucrărilor agricole faţă de ceea ce ar fi normal cel puţin pentru zona de sud, sud-est şi vest a României, vorbim de o perioadă mai târzie de înfiinţare a culturilor de grâu de toamnă, comparativ cu ceea ce este normal acum, adică începând din 25 septembrie, este posibil ca în perioada 2021-2050 să vorbim de o decalare cel puţin până în prima decadă a lunii noiembrie, având în vedere creşterile de temperaturi prognozate pentru perioada respectivă, în funcţie de scenariul de creştere a emisiilor gazelor cu efect de seră. În ceea ce priveşte cultura de porumb, dacă acum vorbim de o perioadă optimă, cuprinsă în general între 1-20 aprilie, ei bine, în viitor, este posibil să venim cu un semănat mai timpuriu şi anume începând chiar din prima decadă a lunii martie”, explică directorul ANM.

Elena Mateescu, despre prognoza pe lunile august, septembrie şi octombrie 2017, în contextul schimbărilor climatice
750

Facebook comments