Anomaliile vremii: în Galaţi a plouat în trei zile cât în două luni (Elena Mateescu, ANM)

România nu face excepţie de la fenomenul încălzirii globale, iar schimbările climatice provoacă o intensificare a fenomenelor extreme. Declaraţia a fost făcută la RFI de Elena Mateescu, director executiv la ANM, în contextul inundaţiilor masive din Moldova.

Elena Mateescu precizează că "în zonele în special din judeţele Galaţi, Buzău şi Vrancea, izolat, am avut cantităţi ce au depăşit în 72 de ore 100 de litri, 104 sau 112 litri, cât ar trebui să plouă practic normal pe parcursul a două luni de toamnă. Este un episod de vreme severă, un ciclon format în bazinul Mării Mediterane, alimentat practic cu un aport de umezeală şi din Marea Neagră, care a generat acest surplus de umezeală şi a generat cantităţi mai abundente de precipitaţii pe secvenţe foarte scurte de timp".

Directoarea executivă a ANM atrage atenţia că "nici România nu face excepţie de la fenomenul încălzirii globale, în contextul în care creşterea semnificativă a temperaturii medii anuale a aerului generează o intensificare a fenomenelor extreme şi vorbim de perioade lungi, în care se manifestă lipsa precipitaţiilor, aşa cum s-a întâmplat în Moldova chiar în această vară, ne amintim lunile iulie, august şi primele două decade ale lunii septembrie, în care am avut valori de temperaturi cel puţin specifice sezonului de vară, pentru că am atins chiar 34 de grade în termometre, după care iată, un episod de vreme severă, în care avem de această dată manifestări specifice condiţiilor de precipitaţii, care pe secvenţe foarte scurte de timp, pot să genereze viituri rapide la nivel local (...). Trebuie să fim atenţi şi să încercăm să prevenim aceste situaţii cel puţin prin planuri de management la nivel local, regional şi naţional, pentru că până la urmă, strategia de adaptare la schimbările climatice prevede o serie de soluţii practice, astfel încât pentru perioada 2016-2020 cel puţin atingerea pragului de a stopa, aşa cum s-a semnat prin acordul de la Paris, stoparea creşterii temperaturii medii anuale a aerului la nivel planetar la două grade şi ţinta chiar 1,5, pentru ca măsurile privind adaptarea să devină operative trebuie să le îndeplinească fiecare Guvern".

Cum va fi vremea în următoarele zile? "Astăzi şi mâine asistăm la o îmbunătăţire din perspectiva intensităţii şi frecvenţei precipitaţiilor, vremea se va ameliora semnificativ în următoarele două zile, din această perspectivă. Rămâne de interes însă vântul, care va avea în continuare intensificări cu viteze de peste 50-60 de kilometri la oră, iar pe crestele montane chiar 70-80 de kilometri la oră, un regim de temperaturi mai coborât comparativ cu ce ar fi normal pentru această perioadă, pentru că în zonele depresionare este posibil să ne apropiem de minus şase, minus opt grade, iar în nordul Moldovei vorbim din nou de şase-şapte grade, iar din perspectiva maximelor opt grade până la cel mult 15-16 grade, iar în week-end o să mai avem din nou perioade cu precipitaţii, în special pe jumătatea nordică a ţării, undeva spre 10-15 litri. Vom reveni însă cu siguranţă cu date noi", spune reprezentanta ANM.