Zi importantă pentru Mediu : Primele mari economii mondiale ratifică Acordul de la Paris

poluare.jpg

Image source: 
REUTERS

Statele Unite și China au ratificat sâmbătă, în mod oficial, Acordul de la Paris privind schimbările climatice, exemplul primelor două cele mai mari economii ale globului ar putea stimula și alte state să ratifice acordul, notează Reuters online.

Presedintele american Barack Obama și omologul său chinez, Xi Jinping, au înaintat, Secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, planul lor de a adera la acordul de la Paris care prevede reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră pentru a limita impactul încălzirii globale. Obama și Xi s-au angajat să coopereze și în legătură cu două alte acorduri globale de mediu - un amendament la Protocolul de la Montreal privind eliminarea agenților de răcire pentru aparatele de aer condiționat și o măsură referitoare la reducerea emisiilor de carbon din sectorul aviației.

În luna decembrie a anului trecut, la Paris, aproape 200 de state au convenit asupra unui pact global obligatoriu ce prevede reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră și menținerea creșterii temperaturii globale la un nivel "mult sub" 2 grade Celsius. "Aceasta nu este o luptă pe care o țară, indiferent cât de puternică, să o poată duce singură," a declarat Obama, care a adăugat că: "Într-o zi am putea vedea acest lucru ca fiind momentul în care în cele din urmă am decis să ne salvăm planeta."

Împreună, SUA și China produc 38% la sută din emisiile globale de dioxid de carbon generate de acvtivitatea omului, scrie The Associated Press. Brian Deese, consilier al președintelui american, a afirmat că declarația comună a celor doi șefi de stat ar putea să stimuleze și alte țări să se alăture inițiativei. India este, de asemenea, gata să se alăture acordului în acest an, a mai precizat Deese, care a adăugat că Obama urmează să se întâlnească cu prim-ministrul indian Narendra Modi cu ocazia summitului G20 de la Hangzhou, China. Declarația comună a celor două mari puteri ar putea stimula state ca Brazilia și Canada să le urmeze exemplul.