„Vă rugăm, nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs turistic pentru Rezervaţia Biosferei: excursie de o zi în Delta Dunării!“

pelicani_delta_dunarii.jpeg.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com/andreiprodan

"Nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs turistic pentru Rezervaţia Biosferei: excursie de o zi în Delta Dunării cu plecare din Bucureşti sau Ploieşti. Aceste excursii sunt o crimă pentru mediu, dar şi o păcăleală pentru turistul care crede că va vedea toată Delta după o goană de 300 de kilometri în autocar, apoi alţi kilometri în barcă, gonind cu barca, în viteză pe canale”. Este apelul Asociaţiei Delta Dunării către agențiile de turism din România.  "În goana aceasta se face praf totul. Vă dați seama ce înseamnă pentru mediu, pentru faună, pentru floră, păsările se sperie, elicea taie vegetația. Turiștii nu au timp nici măcar să ia un prânz, vin cu sandvișul în autocar.  Asta nu e excursie, este un chin pentru ei și o crimă pentru ecosistem. Nu este pentru prima dată când facem acest apel, pentru a se renunța la excursiile de o zi.", spune la RFI, Corina Davidov, purtătorul de cuvânt al Asociației Delta Dunării. 

Corina Davidov: Imaginați-vă, nici măcar turistul nu are de unde să știe dacă nu este informat că va goni 300 de km din București sau din Ploiești, așa cum am găsit, iar apoi este urcat într-o barcă și trebuie să bifeze ca să ajungă în zona x. Neavând timp, acea barcă aleargă pe canale. Vă dați seama ce înseamnă pentru mediu, pentru faună, pentru floră. Păsările se sperie. Elicea taie vegetația.

Reporter: Exact asta voiam să vă întreb. Care este impactul pentru mediu al acestor excursii de o zi?

Corina Davidov: Este pentru că vor să ajungă cât mai repede, dar să se și întoarcă foarte repede. Oamenii trebuie să se întoarcă înapoi 300 de km spre București. Este inuman să duci un om în autocar 600 de km. Ce poți să îi faci în vreo două ore cât a mai rămas? Nu poți să îl plimbi ușor cu barca, să îi povestești despre atâtea specii din Deltă, despre păsările migratoare, despre faună, despre flora care trebuie protejată. Suntem într-o rezervație naturală. Totul este protejat. Nu avem voie să rupem nuferi, nu avem voie să facem nimic. Oamenii nu știu. Trebuie să vii să dormi măcar o noapte. Excursiile de o zi se fac, dar cu plecare pe canale din Crișan, din Sulina, din Sfântu Gheorghe. În goana aceasta se face praf totul. Au mai fost și incidente. Se mai și ciocnesc. Anul trecut a umplut televizoarele acea imagine cu o barcă foarte mare în care, probabil, un barcagiu teribilist, vrând să arate cât mai multe, a intrat direct în stolul cu păsări.

Rep: Îmi amintesc...

Corina Davidov: Vă dați seama ce vede turistul în această fugă. Pleacă și dezamăgit. Poate că agențiile nu înțeleg că nici pentru ei nu este bine. Un turist dezamăgit va zice că a văzut delta pe la toate televizoarele, pe la toate știrile, că i-a fost lăudată cât e de frumoasă, dar s-au lăudat degeaba pentru că el nu a văzut nimic. A alergat în fuga calului în barcă și a venit înapoi. Imaginați-vă că unii turiști nici nu au timp să ia un prânz. Vin cu sandwich-ul în autocar. Asta nu excursie. Asta este un chin pentru ei și o crimă pentru ecosistem. Încercăm să îi convingem de chestia asta. Facem apel pentru a nu știu câta oară. Oameni buni, nu știu dacă știți, dar veniți aici să vă arătăm noi Delta. Să vă arătăm că nu aveți cum. Reprezentanții au venit și au stat trei zile. Nu au venit într-o zi.

Rep: Cine ajută agențiile de turism? Localnicii le pun la dispoziție bărcile?

Corina Davidov: Credeți că nu? Bărcile nu vin de la distanță. Probabil îi ajută unii dintre localnici. Din păcate sunt și foarte multe bărci neautorizate, care nu au de ce să nu ia. Probabil că inconștiența îi face să ia banul ușor. Agenția probabil că plătește 60 – 100 de lei de persoană. Își iau banii pentru o zi. Nici nu își bat capul și au plecat. Nu așa se vizitează o rezervație. Am constatat că nu este chiar rea-voință. Pur și simplu, agențiile de turism au agenți care vând acest produs neștiind cum arată Delta.

Rep: Până la urmă, cum îi educați pe acești agenți? Ar trebui educați, nu?

Corina Davidov: Aducându-i aici. Unii nu au fost în viața lor în Deltă, dar vând acest produs. Probabil că agențiile trebuie să își mai și educe agenții să le arate destinația către care ei vând vacanțe.

Rep: Mi-aduc aminte ce spunea campionul nostru, Ivan Patzaichin. „Delta Dunării este regina turismului lent.”

Corina Davidov: Da, dar Ivan Patzaichin a crescut acolo. Știa regulile scrise și mai ales pe cele nescrise ale Deltei. El întotdeauna spunea că localnicii știau cel mai bine să protejeze Delta. Cum vă spuneam, încercăm să educăm oamenii. Nu îi vrem pe toți. Nu toți turiștii sunt pentru o vacanță atât de lentă, cu natură. Unii ar putea să se plictisească și este dreptul lor. Atunci, ar trebui să caute alte destinații. Acum un an am lucrat un set de reguli prin care încercam să limităm accesul fiecărui om care are o barcă pentru a primi o autorizație de plimbat turiști. Tu ca pescar nu poți să umpli barca de pește, să miroasă a pește și apoi să urci oamenii. Nu poți să spui că ești în prohibiție și nu poți să pescuiești și să te apuci de plimbat turiști, dar nu mai speli barca, ci o umpli cu turiști. Aici am lucrat un set de reguli.

Rep: Ce s-a întâmplat cu ele?

Corina Davidov: A venit o doamnă guvernator, Atena Groza, iar prima acțiune pe care a făcut-o a fost să dea jos această hotărâre. Am obținut-o cu un domn guvernator. Am înăsprit cerințele. Erau foarte multe cerințe până să obții acea autorizație ca să autorizezi barca pentru excursii. Exact după ce toată țara a văzut cum o barcă intră într-un stol imens de pelicani. Așa e la noi, guvernatorii, administratorii, mai ales cei care vin din București, dintr-un birou de departe, neluând contact cu comunitățile, cu problemele reale ale deltei, se trezesc făcând niște lucruri de neînțeles. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL:

RFI România a contactat-o pe doamna Atena Groza, guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării până în februarie 2022, care ne-a transmis următorul lucru: 

Atena Groza: Ce reguli? Eu am anulat regulile prin care se solicitau doar niște documente suplimentare, care nu aveam nicio legătură nici cu protecția mediului, nici cu siguranța oamenilor și care nici nu puteau fi controlate. De exemplu, era vorba despre contractele de muncă, pe care oricum personalul ARBDD nu avea cum să le verifice pentru că nu are atribuții de control în domeniul muncii. În rest mai era vorba de lucruri care erau pur și simplu subiective, care nu putea fi controlate. De exemplu, interzicerea consumării de băuturi alcoolice. Cum se poate verifica asta? Ce relevanță are să soliciți un astfel de document atunci când autorizezi desfășurarea unei activități din punctul de vedere al protecției mediului? ARBDD reglementează din punctul de vedere al protecției mediului, nu al protecției muncii sau al altor elemente. În plus, față de ce s-a făcut, în autorizațiile emise cât am fost acolo, s-au băgat măsuri suplimentare exact pentru protecția mediului. Interzicerea apropierii față de grupurile de păsări, reducerea vitezei în momentul în care se apropie de ele. Sunt măsuri legate de protecția mediului, nu de alte domenii.

Reporter: Asociația Delta Dunării spune că face apel de ani buni cu privire la aceste excursii de o zi. Le puteți reglementa în vreun fel? Spune că sunt nocive pentru mediu, pentru faună, pentru floră și implicit pentru turiști, care sunt foarte obosiți și care poate pleacă dezamăgiți din Deltă.

Atena Groza: Da, modul în care să se desfășoare activitățile de turism în Delta Dunării se poate reglementa prin planul de management, care este acum în proces de elaborare. Da, turismul de o zi, într-adevăr, produce efecte negative asupra rezervațiile. Cumva este mai mult un turism de fiță decât de descoperire a Deltei. E vorba de bărcile cu viteză, de faptul că într-o zi vrei să vezi toată Delta. Dacă vezi într-o zi toată Delta nu înțelegi nimic din ea. 

ASCULTĂ AICI DECLARAȚIA: