Nivelul scăzut de precipitații și canicula amenință producția de cereale din Franța

12mai_ar11.jpg

Dacă precipitațiile se vor menține scăzute, culturile de primăvară, cum ar fi floarea-soarelui, vor fi afectate
Sursa imaginii: 
AFP/Georges Gobet via RFI

Perioada neobișnuit de secetoasă de la începutul anului a cauzat restricții în privința consumului de apă în 15 departamente din Franța, dând naștere unor temeri legate de scăderea producției de cereale pentru iarnă.

Franța este cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană și al treilea exportator la nivel mondial, după SUA și Rusia.

Însă, nivelul foarte scăzut de precipitații din timpul iernii amenință să reducă randamentul culturilor, în condițiile în care războiul din Ucraina a afectat deja lanțurile de aprovizionare și a făcut ca prețurile la nivel european să explodeze.

Ministerul francez al Agriculturii a avertizat că lipsa precipitațiilor va avea un impact negativ asupra producției de anul acesta a cerealelor de iarnă, mai ales asupra grâului și orzului, care se află în stadiul de dezvoltare.

„Din cauza lipsei ploilor și în contextul secetei, știm că producția de cereale va fi afectată, însă impactul urmează să fie determinat”,  a declarat luni un reprezentant al Ministerului.

În timp ce culturile de iarnă își folosesc rădăcinile pentru a extrage umezeala din sol, este de așteptat ca cele din soluri puțin adânci să-și piardă din randament din cauza secetei, a precizat el.


Scheletul unui pește pe albia secătuită a râului Loara în Montjean-sur-Loire, vestul Franței.
Sursa imaginii: 
AFP/Jean-Francois Monier via RFI

„Este o perioadă dificilă pentru cereale”, a afirmat Joel Limouzin de la FNSEA, cel mai mare sindicat agricol din Franța.

Meteo-France, agenția de meteorologie din Franța, a precizat duminică că precipitațiile din prima parte a acestui an au scăzut cu o treime.

„Este o scădere uriașă”, a declarat pentru RFI Florence Habets, expert în hidroclimatologie.

Între timp, în anumite regiuni din Franța temperaturile vor ajunge la 30°C.

Dacă vremea va fi în continuare la fel de călduroasă, „s-ar putea ajunge la pierderi de până la 40%”, a avertizat Limouzin.

Nu scapă nicio zonă

Cea mai afectată porțiune din Franța din cauza lipsei de precipitații se întinde de la sud-est până spre Bretania în nord-vest.

Dar „nu scapă nicio zonă”, a menționat Christiane Lambert, directoarea FNSEA.

„Cu fiecare zi care trece, asistăm la distrugerea planetei. Tocmai ce am făcut o vizită unui fermier din regiunea Puy-de-Dôme (centrul Franței) care își iriga recolta de grâu”.

Dacă absența precipitațiilor persistă, atunci culturile de primăvară, precum floarea-soarelui, sfecla și porumbul, vor fi afectate.

Perioada dintre lunile ianuarie și martie a intrat în top 10 cele mai secetoase ierni înregistrate vreodată în unele regiuni din Franța.

Au fost impuse restricții privind consumul de apă în 15 din cele 96 de departamente franceze de pe continent, de la îndemnuri la prudență până la interdicții privind spălarea mașinilor și udarea grădinilor.

Cu toate acestea, ministerul a precizat că agricultura a primit un statut prioritar, la fel ca centralele electrice.

Criză climatică

Criza climatică tinde să facă iernile mai umede în Franța, ceea ce compensează verile mai uscate. Dar acest lucru nu s-a întâmplat în acest an.

„Nu este neapărat o tendință cauzată de schimbările climatice”, a afirmat Habets, precizând că este clar că trebuie să ne așteptăm la mai multe secete în viitor.

În timp ce Franța se bazează de obicei pe faptul că ninge abundent pe lanțurile muntoase franceze, în special în Alpi, pentru a alimenta râurile și pânza freatică, anul acesta zăpada s-a topit rapid, a spus Habets.

„În sudul Alpilor nu a nins foarte mult, astfel că resursele de apă au fost afectate”.

Chiar dacă vor veni ploi în următoarea perioadă, nu ar fi de ajuns pentru a contrabalansa lipsa uriașă de precipitații de până acum.

„Precipitațiile din vară nu au același impact ca cele din iarnă”, a spus Habets. Acest lucru se datorează faptului că plantele care s-au dezvoltat deja folosesc apa pentru evaporare și nu alimentează pânza freatică și nici nu intră în sol.

Înlocuirea recoltelor

5% din terenul agricol din Franța este irigat (aproximativ 1,4 milioane de hectare), iar în regiunea Provența-Alpi-Coasta de Azur din sud-estul Franței procentajul este de 14%.

Grâul, principala cereală cultivată în Franța, se află pe locul al doilea la consumul de apă, după porumb.

Având în vedere amenințările cauzate de restricționarea consumului de apă, Habets a avertizat că s-ar putea ca fermierii să fie nevoiți să-și aleagă recolte care nu necesită atât de multă apă.

Pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu cereale în urma războiului din Ucraina, ar putea fi momentul să se acorde prioritate cerealelor care sunt consumate, mai degrabă decât celor care sunt folosite pentru producerea biocombustibililor.

Totuși, Habets recunoaște că fermierilor le-ar fi greu să înlocuiască rapid recoltele.

Luna trecută, guvernul a anunțat o finanțare suplimentară de 100 de milioane de euro pentru agențiile de apă, astfel încât să contribuie la atenuarea efectelor secetei.

În urma ședințelor de luni, Ministerul Agriculturii a promis o sumă suplimentară de 20 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermieri să facă față efectelor schimbărilor climatice.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI