Franța a ajuns la ziua „depășirii”, epuizând toate resursele naturale pentru anul 2022
9mai_ar1.jpg

În fiecare an, reprezentanții organizației de cercetare Global Footprint Network calculează data „Zilei depășirii Pământului” în funcție de impactul uman asupra mediului înconjurător și „biocapacitatea” planetei de a se regenera și a de absorbi deșeurile produse de om – în special emisiile de CO2.
Astfel, își doresc să atragă atenția asupra impactului pe care îl are consumul uman al resurselor limitate ale Pământului.
În cazul fiecărei țări, „ziua depășirii” arată ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă toate lumea ar trăi la fel.
Potrivit grupului de experți, dacă toată populația lumii ar trăi la fel ca francezii, „ziua depășirii Pământului” ar fi 5 mai. În 2021, „ziua depășirii Pământului” a fost 29 iulie.
Franța continuă „să depășească”
În 2022, în Franța, „ziua depășirii” a picat cu șase zile mai devreme decât în 2018.
„În ultimii patru ani, amprenta ecologică lăsată de Franța s-a aflat într-o creștere ușoară, în timp ce „biocapacitatea” pe cap de locuitor la nivel global a scăzut”, a scris săptămâna trecută organizația Global Footprint Network.
Potrivit WWF (Fondul Mondial pentru Natură), partener în cadrul proiectului, „economia franceză nu e pregătită pentru viitoarele schimbări climatice și limitarea resurselor, în ciuda multitudinii de opțiuni existente”.
Însă e posibil ca situația să se îmbunătățească în timpul noului mandat de cinci ani al președintelui Emmanuel Macron, se menționează într-o declarație privind politicile franceze.
„Toți președinții celei de-a Cincea Republici au lăsat amprenta ecologică să se degradeze”, scrie grupul de experți, menționând că fiecare mandat prezidențial a mutat data „zilei depășirii” în Franța cu zece zile mai devreme.
Franța se poate descurca mai bine
Macron ar putea inversa această tendință, mutând data „zilei depășirii” cu 25 de zile mai târziu până la sfârșitul mandatului său, pe 30 mai 2027, dacă implementează ceea ce WWF numește „planificarea ecologică”.
Aceasta ar presupune reducerea la jumătate a consumului de pesticide utilizate în Franța până în 2027 și creșterea agriculturii organice cu 25%, dar și modernizarea și renovarea a 700.000 de clădiri anual, convingerea populației să folosească alternative la transportul auto pentru cel puțin 15% din călătorii, și accelerarea dezvoltării energiei din surse regenerabile.
De asemenea, francezii ar trebui să mănânce mai multe plante, iar consumul de carne să fie redus cu 20%.
Dacă Macron își respectă promisiunile deja făcute, va muta data „zilei depășirii” în Franța cu doar 3 zile mai târziu, pe 8 mai 2027.
Traducere și adaptare Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI