Cele mai recente studii arată o creștere îngrijorătoare a nivelului mării pe coasta Noii Zeelande

6mai_ar2.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/Davis Rowland via RFI

Cercetătorii au descoperit că anumite zone din Wellington, capitala Noi Zeelande, se vor confrunta cu o creștere a nivelului mării cu 30 de centimetri în următorii 18 ani, ceea ce ar duce anual la inundații catastrofale.

Din studiile oamenilor de știință reiese că în multe regiuni din Noua Zeelandă nivelul mării crește de două ori mai rapid decât se estimase.

Publicate la începutul săptămânii, datele oamenilor de știință dezvăluie că locuințele și alte infrastructuri din Auckland, Wellington și din alte părți, riscă să fie inundate cu zeci de ani mai devreme decât se preconiza.

„NZ Sea Rise” este un program de cercetare desfășurat pe o perioadă de cinci ani și finanțat de către guvern ce reunește informații despre pământul aflat pe cale să se scufunde și estimări internaționale actualizate privind creșterea nivelului mării.

Fiind implicați în jur de 30 de experți locali și internaționali, aceștia iau în considerare creșterile și scăderile naturale de pe coasta țării, dar și schimbările climatice și temperaturile tot mai mari.

Mai puțin timp pentru a acționa

În mod alarmant, cercetătorii au descoperit că anumite zone din Wellington, capitala țării, se vor confrunta cu o creștere a nivelului mării cu 30 de centimetri în următorii 18 ani, ceea ce ar duce anual la inundații catastrofale.

Autoritățile din Noua Zeelandă nu se așteptau ca nivelul mării să atingă acest prag până în 2060.

În termeni mai generali, politicile privind emisiile existente la nivel global arată că nivelul mărilor se va ridica cu aproximativ 0,6 metri până în anul 2100.

Totuși, în multe regiuni din Noua Zeelandă, acest nivel se va dubla la aproximativ 1,2 metri, precizează coresponsabilul programului NZ SeaRise, Tim Naish, de la Universitatea Victoria din Wellington.

„Avem mai puțin timp pentru a acționa decât credeam”, a declarat acesta despre „creșterea inevitabilă” a nivelului mării.

Anumite zone din Auckland și Wellington se scufundă deja cu 3 până la 4 milimetri pe an, fiind echivalentul ritmului anual de creștere a nivelului mării.

Se așteaptă ca noile informații – care înjumătățesc timpul autorităților pentru a reduce schimbările climatice – să aibă consecințe dure privind planurile de adaptare și măsurile strategice.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI