A încetat din viață kenyanul Richard Leakey, legendar paleontolog și luptător împotriva braconajului

kenya.png

Richard Leakey la o grădină zoologică din Republica Cehă, 19 septembrie 2017
Sursa imaginii: 
Michal Cizek AFP via France24

Carismaticul „vânător” de fosile, conservaționist și om politic kenyan, Richard Leakey, s-a stins din viață la sfârșitul sătămânii trecute, la vârsta de 77 de ani. Cercetările și descoperirile lui au jucat un rol fundamental în înțelegerea originilor omenirii și în lupta împotriva braconierilor de elefanți.

Cauza decesului nu au fost dezvăluită, dar starea sa de sănătate a fost foarte fragilă în ultimii ani.

„În această după-amiază am aflat cu profundă tristețe vestea decesului dr. Richard Erskine Frere Leakey, fostul șef al serviciului public din Kenya”, a anunțat personal președintele țării Uhuru Kenyatta într-un comunicat de presă.

Fiul lui Louis și Mary Leakey, amândoi paleontologi şi arheologi faimoși, Richard, născut în Kenya la 19 decembrie 1944, era destinat să devină paleoantropolog. Destin de care a încercat să fugă în tinerețe, cât a lucrat ca ghid turistic în safari.

Până la urmă, a călcat pe urmele părinților săi când, la vârsta de 23 de ani, a obținut, fără să aibă pregătire academică, o bursă din partea National Geographic Society pentru cercetările sale arheologice de pe malul lacului Turkana din nordul Kenyei, prima dintr-o lungă listă de săpături întreprinse în această zonă semi-deșertică neprimitoare.

În anii 1970, a condus mai multe expediții încheiate cu descoperiri fără precedent, inclusiv primele cranii de homo habilis (1,9 milioane de ani) în 1972 și homo erectus (1,6 milioane de ani), în 1975.

Profesor universitar fără studii superioare!

Notorietatea sa a fost confirmată prin apariția pe prima pagină a revistei Time, iar în 1981 BBC a publicat un documentar de șapte episoade despre evoluția umanității, în care cercetătorul apare ca narator.

Dar cea mai importantă descoperire a sa a fost 1984: un schelet aproape complet de homo erectus, care va fi botezat „Băiatul din Turkana".

Dr. Leakey nu a terminat niciodată studii superioare, dar a primit mai multe doctorate onorifice în timpul carierei sale excepționale și a fost numit profesor de antropologie la Universitatea Stony Brook din New York.

El a fondat, de asemenea, Institutul Bazinului Turkana, care sprijină oamenii de știință africani și coordonează săpăturile în regiune, dar și platforma Wildlife Direct, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la protecția faunei sălbatice.

Fildeș și flăcări

Foto: BBC

În anii 1980, când vânătoarea elefanților africani a crescut exponențial, alimentată de creșterea cererii pentru fildeș, Richard Leakey s-a afirmat drept una dintre figurile de frunte în lupta împotriva braconajului.

În 1989, președintele kenyan de la acea vreme, Daniel arap Moi, i-a solicitat să preia funcția de conducere a Agenției Naționale pentru Protecția Faunei Sălbatice, redenumită ulterior Serviciul kenyan al vieţii sălbatice (KWS).

În același an, a transmis un mesaj fără precedent, dând foc în fața camerelor de filmat unei cantități de 12 tone de fildeș confiscat, pentru a demonstra că materialul nu are nicio valoare ca atare.

În 1993 s-a prăbuşit cu micul său avion Cessna în Valea Riftului, în Kenya, accident în care şi-a pierdut ambele picioare.

„Am ales să continui să trăiesc”

„Primeam des amenințări și am fost nevoit să îmi întăresc securitatea, dar am luat decizia să nu dramatizez și să continui să trăiesc”, declara în 2015 pentru Financial Times.

A fost nevoit să părăsească KWS și a început o carieră politică, conducând lupta împotriva corupției și regăsindu-se în fruntea mai multor instituţii ale societăţii civile. În 2015, şi-a asumat din noua conducerea KWS pentru un mandat de trei ani, la solicitarea preşedintelui Kenyatta, în ciuda sănătăţii fragile.

Suferea de mai multe boli ale ficatului și rinichilor, dar încă reușea să producă propriul său vin,  la ferma din Valea Riftului, unde și-a trăit ultima perioadă a vieții.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.