Suferință și speranță în inima Americii lovite de tornade

tornadoesrfi.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Peste 100 de oameni au murit în tornadele de o violență neobișnuită care s-au format aproape simultan în centrul Statelor Unite. Astfel de fenomene sunt rare iarna, totuși, în week-end, zeci de tornade au fost raportate în statele Arkansas, Missouri, Tennessee, Kentucky și Illinois. Preşedintele Joe Biden a vorbit despre „una dintre cele mai devastatoare serii de tornade” din istoria Statelor Unite şi a spus că ravagiile provocate de ele reprezintă „o tragedie inimaginabilă”. În total, 55 de milioane de americani au fost expuși riscului din cauza fenomenelor meteorologice severe.

Corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor, despre doua zile si trei nopți de suferință, așteptare și speranță în statele cele mai greu lovite de tornade:

S-a dezlănțuit iar natura în noaptea de vineri spre sâmbătă, lovind în inima Americii cu o necruțătoare furtună tornadică.

Trei duzini de vârtejuri, din Illinois până-n Mississippi au lăsat în urmă enorme suferințe umane și pierderi materiale. Stihia a fost cu deosebire nemiloasă pe un parcurs de 402 km din nordestul Arkansas-ului până-n vestul statului Kentucky, unde a atins apogeul--4, posibil 5 pe scara Fujita, vânt de 249 cu intensificări până la 339 km/ora, viteză de rotație 151 km/ora-- devastând o urbe de 10.000 de suflete, Mayfield. Distrugeri catastrofale și pierderi de vieți umane s-au înregistrat și în alte comitate ale acestui din urmă stat, cel mai greu lovit: Hart (EF2 pe scară Fujita, velocitate a vântului de 185 km/ora), Breckinridge, Grayson, Muhlenberg și Spencer.

"A fost absolut devastator. Întregi orașe făcute una cu pământul, peste 80 de morți, cifra finală putând depăși cu mult 100. Doar în orașul natal al tatălui meu, Dawson Springs--aproximativ 2.700 de locuitori--lista celor dați dispăruți are 8 pagini la un rând.  E greu în multe locuri, dar în special în Mayfield, comitatul Hopkins. Oamenii au pierdut totul; până și ușile au dispărut, nu mai știi unde-au fost case, eventuali supraviețuitori trebuie căutați sub dărâmături. Mulțumim celor ce se roagă pentru un miracol la fabrica de lumânări din Mayfield--prefăcută într-un morman de moloz--și în alte locuri",

spunea ieri guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear.

Se estimează că 110 lucrători își începeau tura de noapte în jurul orelor locale 21:30, când a lovit tornada;  în jur de 40 au fost salvați până acum, căutarea și așteptarea continuă.

Nimic n-a scăpat furiei tornadice, nici cazarma de pompieri din Mayfield, nici clădirea din cărămidă a poștei, nici tribunalul; structurile metalice sau din prefabricate arată că niște gropi de gunoi.  Camioane și utilaje grele au fost zvârlite la zeci de metri distanță, aterizând pe acoperișuri sau în ce-a mai rămas din sufragerii. Înainte de orele locale 23, vineri, la Earlington în Kentucky,  27 de vagoane-cisternă pline cu combustibil au fost smulse de pe sine și propulsate 23 de metri.

"Am crezut că mi-a venit sfârșitul. Am fost dusă de vânt. Când m-am oprit, în cele din urmă, hainele-mi erau ferfeniță, eram plină de sânge, cu o rană la cap și o fractură de glezna",

își reamintea o norocoasă, Jasmine Parrott din Mayfield. O ora și jumătate mai tîrziu și 116 km direcția nordest, în Dawson Springs,  un alt supraviețuitor, Douglas Koon, trecea și el printr-o experiență dramatică.  

"Ne-am îngrămădit cu toții în baie. Pe cei doi băieți i-am pus în cadă acoperiți cu perne iar noi, soția și cu mine ne-am ghemuit pe podea, sub perne și alături de fetiță de doi ani pe care am pus-o într-un scaun auto, crezând că-i mai protejată. Cățelul era și el cu noi. Simțeam că nu-i pot proteja de urgie, că nu pot face nimic. Ne-a  invirtit o vreme în aer, tornada,  și ne-a aruncat de cealaltă parte a casei vecinului."

Alertele au venit la timp, dar mulți nu le-au luat în serios. Turbioanele hibernale sunt rarissime în această parte a țării, majoritatea  formându-se în zona Golfului Mexic și în  sudul văii fluviului Mississippi. În materie de intensitate, ferocitate în Kentucky trebuie să ne întoarcem în timp la 1890, când o tornadă în comitatul Jefferson a ucis 76 de persoane. 70 de victime au fost înregistrate în 1974.

"Una dintre dificultăți este că morgile nu mai au spațiu. Lucrători de la pompe funebre din alte colțuri ale statului ne-au venit însă în ajutor, cum au venit și echipele de salvare ale Gărzii Naționale precum și un mare număr de voluntari care au adus și echipament propriu pentru că echipamentul aflat în calea stihiei,  oricât de greu, a fost luat de vânt și aruncat  în unele cazuri la sute de metri distanță,

nota guvernatorul Andy Beshear.

Vremea a fost neobișnuit de blânda pentru această perioada a anului, dar temperaturile sunt în scădere. În cursul nopții de duminică spre luni au fost  -1C în Bowling Green (unde sunt planșe 12 suflete) 0C în Mayfield--unde au continuat operațiunile de salvare--și +1C în Dawson Springs. Adăpostirea provizorie a supraviețuitorilor este prioritatea absolută. În Kentucky au fost deschise 13 centre de cazare pentru cei care nu pot apela la rude sau cunoștințe; soluții similare au fost găsite și în celelalte cinci state mai greu lovite  dar care, spre deosebire de Kentucky, n-au cerut încă declararea stării de urgență și intervenția autorităților federale.

"În Kentucky avem aproximativ 100 de angajați care au adus generatoare și ajutor material. Avem și efective prepozitionate în așteptarea cererilor punctuale ale statelor.  Începe să fie frig. Când dezastrele naturale se petrec în lunile de iarnă, impactul este amplificat. Vom conlucra cu autoritățile statale pentru a-i ajuta în special  în privința cazării pe termen mediu și lung,"

preciza directoarea Agenției Federale Pentru Situații de Urgență, Deanne Criswell.