Energia eoliană, un potențial pericol pentru biodiversitate?

eoliene.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Cum dezvoltăm energia eoliană, necesară pentru combaterea schimbărilor climatice, fără a pune în pericol păsările, liliecii sau animalele marine? Este întrebarea pe care și-o pun din ce în ce mai des ONG-urile, activiștii și cercetătorii, în condițiile în care dezvoltarea acestui tip de energie regenerabilă generează în ultima vreme multe controverse.

Se preconizează că francezii vor consuma din ce în ce mai multă energie electrică de acum și până cel puțin în 2050. Pentru a satisface această cerere, va fi necesar să se dezvolte puternic sursele regenerabile, inclusiv energia eoliană onshore și offshore, după calculele operatorului rețelei de distribuție a energiei electrice din Franța (RTE).

Însă creșterea numărului de parcuri eoliene trezește obiecții în ceea ce privește aspectele estetice, zgomotul sau potențialul impact asupra animalelor, păsărilor și liliecilor, dar și asupra faunei marine – mai ales în timpul fazei de construcție.

Parcurile eoliene au „efecte asupra biodiversității pe care trebuie să le controlăm”, a recunoscut Nicolas Wolff, președintele France Energie Eolienne (FFE) în cadrul unei conferințe organizate recent de Liga pentru protecția păsărilor (LPO) la Paris.

O primă soluție este „planificarea dezvoltării energiei eoliene astfel încât zonele de importanță pentru păsări și lilieci să fie conservate”, spune președintele LPO, Allain Bougrain-Dubourg.

Efecte asupra migrației

"Turbinele eoliene sunt surse eterogene de mortalitate", în funcție de locul în care sunt amplasate, explică Geoffroy Marx, responsabil pentru programe de energie regenerabilă și biodiversitate la LPO.

Parc eolian onshore văzut de deasupra norilor, lângă Chatellerault (centrul Franței),10 noiembrie 2021, Guillaume Souvant, AFP

Guvernul a cerut recent prefecților să cartografieze zonele potrivite pentru instalarea de turbine eoliene, o primă evaluare fiind așteptată la sfârșitul lunii noiembrie.

În ceea ce privește păsările migratoare, ,,sunt afectate atunci când turbinele eoliene sunt instalate în apropierea zonelor în care acestea se opresc să se odihnească”, chiar mai mult decât dacă sunt amplasate pe traseul lor, care poate cuprinde largi zone deschise, subliniază Geoffroy Marx.

Pentru el, proiectele cele mai problematice sunt de cele mai multe ori cele mai vechi, dintre care unele sunt instalate în zone din rețeaua Natura 2000. Distribuitorul de gaze naturale francez EDF a fost condamnat de instanțele de judecată pentru nimicirea unei specii de șoim protejate din rezervația Aumelas (Hérault) în anii 2000.

Cercetătorii depun eforturi pentru a înțelege mai bine cauzele mortalității la păsări în parcurile eoliene de pe uscat și pentru a măsura eficacitatea metodelor de detectare și îndepărtare a păsărilor, ca parte a unui program numit ,,MAPE”.

"Până acum, evaluările s-au făcut la întamplare”, declară Olivier Duriez, lector la Universitatea din Montpellier. Este necesar ,,să evaluăm rata crescută a mortalității cauzate de turbinele eoliene de mai bine de 30 de ani" la diferite specii de păsări, având în vedere că pentru unele dintre ele ,,un singur deces pe an poate deja să pună în pericol întreaga specie".

Probleme

Pentru a evita coliziunile, parcurile eoliene se pot echipa cu camere de supraveghere sau radare. În unele situații, chiar oamenii pot acționa ca supervizori. Asta implică declanșarea unor dispozitive sonore sau vizuale care să alunge păsările, sau oprirea paletelor.

Totuși, există unele capcane: ,,camerele pot evalua situația în condiții meteorologice optime”, dar ploaia sau norii pot avea un impact asupra funcționării lor”, avertizează Sophie Dupont, cercetătoare post-doctorandă.

Dispozitivele pentru alungarea păsărilor ,,sunt relativ ineficiente pe termen lung", deoarece păsările se obișnuiesc cu ele, continuă cercetătoarea. Iar "timpul de oprire a turbinei este foarte lung". Adesea pasărea nu este detectată suficient de repede pentru a se evita coliziunea, adaugă Olivier Duriez.

Turbinele eoliene marine reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare. LPO pune sub semnul întrebării impactul cumulat al turbinelor eoliene offshore asupra păsărilor migratoare dacă proiectele de acest gen se înmulțesc de-a lungul traseului lor.

Pescarii din Normandia și Bretania și-au exprimat nemulțumirea. Ei cer amânarea inaugurării primelor două parcuri eoliene plutitoare din Mediterana, de anul viitor.

În aceeași direcție merge și Consiliul Național pentru Protecția Naturii (CNPN), considerând că ,,pregătirea noastră cu privire la potențialul impact este doar parțială”. Comitetul recomandă „aplicarea unui moratoriu, a unei amânări de plată în implementarea proiectelor, privitor la noile licitații, pentru a se dedica mai mult timp studiilor și cercetării în privința proiectelor în curs”.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.