Ce înseamnă produse ”defrișare zero”? S-ar putea să le vedem în curând

despadurire_amazon.png

Teren agricol obținut prin despădurire, Matto Grosso, vestul Braziliei, fotografie realizată în 2015
Sursa imaginii: 
Paulo Whitaker/File Pho/Reuters via rfi.fr

Executivul de la Bruxelles a propus miercuri un regulament care are ca scop interzicerea importului mărfurilor provenite din zone ale lumii afectate de defrișări. Dacă propunerea va fi aprobată, companiile vor fi obligate să certifice faptul că produsele lor nu au afectat pădurile. Dar va putea Uniunea Europeană să impună altor guverne protejarea pădurilor?

Propunerea Comisiei Europene vine în continuarea preocupărilor privind introducerea unor standarde ecologice la nivel global. De exemplu, introducerea taxei carbon la frontierele Uniunii Europene - produsele care provin din țări care nu și-au asumat obiective ambițioase de protecție a mediului vor fi taxate suplimentar la importul pe piața unică.

Cam în aceeași linie se situează și această propunere vizând interzicerea importurilor de produse provenite din zone în care pădurea este tăiată fără milă. Obiectivul declarat: ca în trei-patru ani, pe piața europeană să se găsească doar produse „defrișare zero”.

 

Clasificări în funcție de riscul de defrișare

Societățile importatoare ar trebui să colecteze date precise privind locul de proveniență a mărfurilor, pentru a se asigura că materiile prime comercializate în Europa nu provin din terenuri defrișate după decembrie 2020.

Comisia intenționează să clasifice regiunile lumii în funcție de riscul de defrișare, astfel încât verificarea va fi simplificată pentru companiile din zonele cu risc scăzut și mult mai aspră pentru regiunile supuse defrișărilor intensive.

O serie întreagă de produse sunt susceptibile de a proveni din regiuni unde se practică intens tăierea pădurilor, pentru a se extinde exploatațiile agricole: o listă scurtă realizată de Euronews indică soia, ulei de palmier, carne de vită, cacao, cafea și, bineînțeles, lemn.

Inițiativa Comisiei vine la mai puțin de trei săptămâni de când lideri ai peste 100 de țări au căzut de acord, la reuniunea COP-26 de la Glasgow, să oprească defrișările până în 2030. Dar cum să controlezi felul în care diferite guverne își țin promisiunile și, mai ales, cum poți acționa împotriva celor care le încalcă?

 

Când comerțul devine putere politică

Uniunea Europeană nu este o putere militară, pentru a se putea măcar gândi că și-ar impune voința printr-o eventuală amenințare cu forța. Și nici nu-și propune să meargă pe această cale.

Uniunea Europeană este însă cea mai mare piață integrată din lume, cu 450 de milioane de consumatori și pe care toți și-ar dori să intre. Iar aceasta înseamnă și o pârghie politică. Exportul pe piața europeană este o miză prea importantă pentru majoritatea companiilor și statelor, pentru a nu ține seama de cerințele privind defrișarea.

Iar Uniunea Europeană are și mijloacele de a controla dacă într-adevăr cerințele sunt respectate.

După cum transmit colegii noștri de la Radio France Internationale, pentru a asigura buna credință a importatorilor, Uniunea Europeană se va baza pe imaginile furnizate în special de satelitul Copernicus.

Atunci când un producător de cafea sau cacao dorește să exporte în Europa, va trebui să demonstreze, cu imagini din satelit, că produsul nu provine de pe terenuri recent defrișate. Se va putea, până la nivelul unui kilometru pătrat, să se verifice în ce măsură cultura s-a răspândit în detrimentul pădurii din jur. Dacă se va dovedi că pădurea a fost afectată, produsul nu va intra pe piața europeană.

Și tot miercuri au fost dezvăluite alte două inițiative. Una, programată pentru 2023, vizează refacerea terenurilor degradate și consolidarea capacității solurilor de stocare a carbonului precum și lupta împotriva deșertificării. O alta își propune să înăsprească regulile privind exporturile europene de deșeuri, interzicându-le în țările care nu au infrastructura pentru a le trata într-un mod durabil. (Surse: Toute l'Europe, Euronews, RFI).

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 19 noiembrie 2021