Parcul Pleistocen din Iakuția, un experiment ecologic inedit

siberia.jpg

O cămilă curioasă la stațiunea științifică de la Chersky, Republica Iakuția, Siberia, noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via iz.ru

În Republica Iakuția, situată în Siberia Orientală, are loc un experiment inedit. Pentru a combate efectele încălzirii globale, cercetătorul rus Sergei Zimov a creat aici, pe o suprafață de cca 16 km pătrați, Parcul Pleistocen, unde se încearcă refacerea stratului de permafrost, acel sol polar care nu ar trebui să se dezghețe niciodată.

Plecând de la ideea că unul din motivele pentru care stratul de permafrost din regiune se topește l-a reprezentat dispariția mamuților, care tasau bine zăpada, izolând astfel mai bine, din punct de vedere termic, solul de dedesubt, în acest ”zakaznik” (arie protejată în Rusia), au fost aduse, începând cu anii 1990, numeroase  turme de ierbivore mari care au fost lăsate să circule liber, se arată în documentarul publicat de ziarul rus Izvestia.

Din pricina dezghețului terenul se deformează iar unele clădiri se prăbușesc. Foto: Reuters

Oamenii de știință măsoară regulat temperatura și emisiile de gaze cu efect de seră, iar până în prezent rezultatele sunt promițătoare. Turmele  de cai siberieni, reni, elani, oi, boi moscați, iaci, bizoni și chiar cămile, par să-și facă datoria cu conștiinciozitate...

”Aici este unul din cele mai friguroase locuri de pe Pământ, dar tot aici ritmul încălzirii în ultimele trei decenii a fost  de trei ori mai mare decât media la nivel mondial”, explică profesorul Sergei Zimov (foto deasupra).

Specialiștii estimează că topirea permafrostului poate elibera în atmosferă cantități uriașe de gaze cu efect de seră, comparabile cu emisiile din industria tuturor statelor Uniunii Europene luate la un loc și asta datorită cantităților mari de materie organică (oase de animale, vegetație etc) care până acum au stat înghețate și care acum se descompun. Apele râului Kolyma din regiune de exemplu sunt bine cunoscute căutătorilor de fildeș de mamut...

La stațiunea științifică de la Chersky, Republica Iakuția, se efectuează experimente de biologie, geofizică și fizică atmosferică de la sfârșitul anilor 1970.

 

Ucraina: O reevocare a terorii din anii stalinismului

Postul de radio Europa Liberă, secțiunea în limba ucraineană,  continuă documentarul în serial despre exterminarea culacilor, țărani înstăriți din Ucraina în perioada stalinistă, intitulat ”Cum a distrus regimul lui Stalin țărănimea liberă ucraineană”.

Baza juridică a represiunii, privarea de drepturile elementare și toate restricțiile impuse acestor oameni erau impuse în baza rezoluțiilor emise de ”Comisarul poporului” sovietic în anii 1929-1930 chiar și în regiunile occidentale ale Ucrainei care încă nu făceau parte din URSS la acea vreme, cunoscute sub numele de Transcarpatia. Colectivizarea forțată aici a început efectiv în 1944 și s-a încheiat în 1952.

S-au creat așa numitele ”Comitete ale săracilor” care, împreună cu comisarii politici și cu organizațiile de tineret sovietice au confiscat toate averile țăranilor liberi, iar cei care opuneau rezistență erau arestați, expulzați sau împușcați. Unii dintre ei, chiar dacă acceptaseră colectivizarea, au continuat să fie hărțuiți incontinuu ca fiind ”elemente ostile”.     

Adalbert Medve, un martor direct al evenimentelor povestește: ”Tatăl meu avea cca 10 hectare de pământ, avea cai, tot ce îi trebuie și oameni care îi munceau pământul și pe care îi plătea cinstit. Sovieticii au venit și ne-au luat tot, inclusiv ce aveam în casă. În 1948 a intrat în ferma colectivă ”Engels” din satul nostru, Shyshlivtsi, dar în 1949 l-au expulzat și l-au trimis la muncă forțată, departe de familie, pentru că a fost considerat culac, element ostil. Este greu de spus în cuvinte ce au suferit părinții mei. Era înspăimântător pentru noi care atunci eram niște copii...”

 

Chișinăul devine un oraș mai verde

Campania ”Chișinău – oraș verde” a continuat săptămâna aceasta cu plantarea a 150 de arbori și arbuști de sacura, iasomie, hibiscus, spirea, berberis etc în scuarul recent renovat de pe strada I. Zaikin din sectorul Râșcani al capitalei Republicii Moldova, transmite publicația Komsomolskaia Pravda.

Inițiativa aparține mai multor agenți economici și organizații sociale. În semn de recunoștință participanților le-au fost oferite diplome din partea primăriei Chișinăului pentru receptivitate și aport acordat în realizarea programului propus de municipalitate. Aceste organizații sunt International Women’s Club of Moldova, Asociația Femeilor din Politie, Lux Garden, Premier Fitness club și Greening of the Planet.

”Adresez sincere mulțumiri tuturor pentru inițiativele frumoase și implicare în a face orașul confortabil pentru locuitori. Orașul se transformă frumos datorită aportului fiecăruia dintre noi!”,  a scris primarul Ion Ceban pe pagina sa de socializare.

În prezent, scuarul de pe strada I. Zaikin se află în proces de reconstrucție. Aici sunt amenajate aleile pietonale şi spațiul verde, este modernizat iluminatul stradal, s-a instalat sistemul de irigare, mobilierul urban și a fost instalat un perete de protecție.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Maxim Zinovin - Rusia

Daleka Sofia - Ucraina

Cristina Chifa – Republica Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 10 noiembrie 2021