Efectele încălzirii globale în Irak: terenuri agricole abandonate, apă potabilă pe bani

mlastina.png

Zona mlăștinoasă de la Chebayesh, Irak, cunoscută până nu de mult ca una dintre cele mai fertile, aproape a secat, iulie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Lideri politici ai mai multor state ale lumii se reunesc zilele acestea la Glasgow cu ocazia COP26, summit decisiv în ceea ce privește climatul și consecințele devastatoare ale încălzirii globale în întreaga lume. În Irak, temperaturile depășesc 50°C vara iar oamenii se tem că din cauza lipsei de apă va trebui să se deplaseze masiv în viitor.

La nord de capitala irakiană, Taleb Hamid, agricultor în vârsă de 68 de ani, se îngrijește de câmpul său, sau mai degrabă de ce a mai rămas din el. Din cauză că nu există destulă apă, agricultorul nu reușește să-și mențină culturile în viață.

”Nivelul râurilor este tot mai scăzut, așa că am săpat fântâni și am instalat pompe de irigat câmpurile. Problema e că stațiile de pompare nu funcționează tot timpul, deoarece deseori au loc căderi de curent”, spune el.

Din cauză că nu mai sunt profitabile, mulți și-au vândut terenurile în ultimii ani sau pur și simplu le-au abandonat. Însă criza apei nu îi afectează doar pe agricultori. În Irak a devenit din ce în ce mai greu să obții apă potabilă.

“Suntem obligați să ne cumpărăm apă plată ca să bem azi, spune Khamis Hamid, unul dintre vecinii lui Taleb, cu sticla de apă în mână. Și asta ne costă vreo 60 de dolari pe lună! Noi suntem săraci, e prea mult!

Noi depindem de râuri ca să avem apă. Este unul aici la un kilometru distanță, însă din cauza barajelor din nord, din Turcia și din Iran, nivelul a scăzut foarte mult. Deci, nu mai vine nimic în jos!”

Rezultatul este că mulți locuitori ai Irakului au fost obligați să-si părăsească pământurile ajugând în orașe, acolo unde încălzirea globală nu a devenit încă de nesuportat.

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de rfi.fr