Incendiu de pădure lângă Atena. Zeci de copii, evacuați dintr-o tabără de vară

grecia.jpg

Incendiu într-o zonă împădurită, la aproape 30 de km de Atena
Sursa imaginii: 
Barna Paraschiva

Un nou incendiu de pădure a izbucnit marţi în apropiere de Atena. Autorităţile au evacuat o tabără de copii și au  închis, din precauţie, o parte a autostrăzii care asigură o legătură între capitala greacă, sudul şi nordul ţării, au anunţat pompierii. 

 

 

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit, marți, în apropiere de o zonă industrială de lângă Atena, care a dus la perturbarea traficului feroviar și a determinat autoritățișe să închidă o parte a autostrăzii naționale, relatează Reuters.

 

 

Peste 300 de pompieri cu 35 de mașini și nouă avioane de intervenție cu apă se luptau cu focul în suburbia Varympompi, lângă muntele Parnitha, pe fondul temperaturilor crescute în timpul celei mai grave canicule din Grecia din ultimii 30 de ani.  Autoritatea de protecție civilă a avertizat locuitorii să fie în alertă și să țină ferestrele și ușile închise pentru a împiedica pătrunderea scânteilor în case. 

 

 

„Focul a ajuns în curțile caselor noastre. Situația este dramatică”, a declarat Spyros Vrettos, primarul regiunii Acharnes. Imaginile au arătat coloane groase de fum negru deasupra unei zone împădurite. Aproximativ 80 de copii au fost evacuați dintr-o tabără de vară, iar altora li s-a ordonat să își părăsească locuințele pe măsură ce incendiul se apropia de sate. Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vasilis Vathrakogiannis, a declarat că incendiul nu amenință fabricile din zonă, dar va fi dispusă evacuarea zonei, dacă este necesar.

 

 

În zona Varympompi, care se află în apropiere de fostul palat regal Tatoi, se află de asemenea un centru ecvestru, mănăstiri şi fabrici. Peste 100 de incendii au avut loc în Grecia în ultimele câteva zile, întețite de vânturi și temperaturi ridicate. Grecia se confruntă, de săptămâna trecută, cu cea mai gravă caniculă de peste 30 de ani, iar temperaturile urmează să atingă săptămâna aceasta 43 de grade Celsius în anumte regiuni ale ţării.

 

 

Serviciile meteo prognozează temperaturi de la 40° C la 42° C pe insule şi de la 41° C la 43° C pe continent pentru zilele de luni şi marţi, cu maxime de la 44° C la 45° C în Peloponez şi Tesalia. În Atena, temperaturile vor depăşi 40° C, cu maxime de 43° C şi minime de 31° C, potrivit serviciilor meteorologice greceşti, potrivit Mediafax. Incendiile care au izbucnit în weekend au scăzut în intensitate luni, dar pompierii au continuat să lucreze pentru a le controla.