Rinocerul alb nordic la un pas de extincție. Experții încearcă o ultimă soluție

rinocer1.jpg

Sudan, ultimul mascul de rinocer alb nordic, a murit în 19 martie 2018, în parcul Natural Ol Pejeta din Kenya. Avea vârsta de 45 de ani
Image source: 
Facebook / Anushka Manchanda

Rinocerul alb nordic, specie aflată pe cale de dispariție, ar mai putea avea o șansă, după ce BioRescue, o echipă internațională de oameni de știință și conservatori ai faunei sălbatice, a produs patru embrioni în condiții de laborator.

Embrionii au fost produși în martie din ovule (ovocite) și au fost prelevate de la Fatu, una dintre ultimele două femele rinocer alb care mai există acum în lume, potrivit unui comunicat al grupului.

Seria de proceduri a început cu extragerea ovulelor în Kenya, și transferarea ulterioară a acestora în Italia pentru efectuarea fertilizării și conservării criogenice in vitro.

După incubarea și maturizarea ovulelor în Italia, 14 au fost fertilizate cu lichid seminal decongelat de la Suni, unul din ultimii masculi de rinocer alb nordic din lume, care a murit în 2015.

Fatu în timpul operațiunii de colectare a ovulelor; Foto: © Biorescue/Rio the photographer via rfi.fr

Patru dintre ovulele fertilizate s-au dezvoltat în embrioni viabili care sunt acum depozitați în azot lichid împreună cu alții cinci deja creați în procedurile anterioare. Acum există un total de nouă embrioni, toți derivați din ovocite colectate de la Fatu.

Acestea vor fi transferate femelelor surogat de rinocer alb sudic, la rezervația Ol Pejeta Conservancy din Laikipia, Kenya.

Pentru ca femelele surogat să se afle în stadiul potrivit al ciclului lor de reproducere, un mascul alb, Owuan, va fi împerecheat cu acestea. El a fost sterilizat, așa că nu va insemina surogatele, ci va ajuta să le aducă în partea optimă a ciclului lor.

„Cu nouă embrioni de rinocer alb nordic dezvoltați, partenerii ar trebui să înceapă faza următoare a proiectului - transferul embrionilor către femelele surogat alb sudice la Ol Pejeta Conservancy”, spune secretarul cabinetului pentru turism și faună sălbatică din Kenya, Najib Balala.

„Suntem nerăbdători să obținem descendenți din acest proiect care poate asigura supraviețuirea speciei”, adaugă el.

Biorescue este compus din serviciul Kenya Wildlife, Leibniz-IZW, un institut de cercetare german, Safari Park Dvůr Králové, un parc safari în Republica Cehă și laboratorul Avantea din Cremona, Italia, și Universitatea din Padova, Italia.

 

Traducere de Magda Savițchi, după articolul publicat de rfi.fr