Energia solară, un viitor mai luminos pentru Fâșia Gaza

gaza.png

Gaza este o regiune foarte însorită, cu 350 de zile senine pe an
Image source: 
AP - Khalil Hamra via rfi.fr

În 2006, Fâșia Gaza a fost cufundată în întuneric în urma unui atac militar israelian asupra singurei centrale electrice din regiune. De atunci, enclava de coastă cu 2 milioane de locuitori a suferit multe întreruperi prelungite de curent. Pentru a face față,  mai multe companii private au instalat panouri solare în case rezidențiale, spitale, în sectorul instalațiilor industriale și agricole, cel al tratării apelor uzate și al instalațiilor de desalinizare.

Shadia Darweesh, o mamă a opt copii, dintre care patru suferă de dizabilități, are un sistem de panouri solare de anul trecut. Noua sursă de energie vine de la Sun Box, o companie privată, în schimbul a 1.500 de dolari SUA, donați de Palestina Children's Relief Fund, un ONG cu sediul în Gaza.

Shadia poate acum să aibă grijă de copiii săi cu dizabilități, care au nevoie de ventilatoare și procesoare de alimentare, acasă, în loc să fie nevoită să meargă la spitalul Al Aqsa sau la clinica locală.

Shadia a avut nevoie de ajutorul unui ONG pentru că energia electrică solară costă. Prețul unui singur kilowat de electricitate produs de panouri solare variază de la șase sute la o mie cinci sute de dolari SUA, sumă foarte mare luând în considerare situația economică actuală din Gaza.

Beneficii pentru toate sectoarele comunității

De aceste panouri beneficiază nu doar anumite familii. Potrivit lui Kamal Almash-harawi, un inginer care lucrează pentru Sun-Box, unul dintre cei mai importanți instalatori de panouri solare din Gaza, numărul beneficiarilor, pe Fâșia Gaza, a depășit până acum 100.000.

„Sunt tabere de refugiați, cartiere, orașe, străzi și aproape toate celelalte sectoare ale comunității. Proiectele pe care le-am executat până acum au inclus iluminarea stradală, proiecte de infrastructură în sectorul privat și public, precum și consumul direct și indirect pentru comunitate".

Kamal a declarat pentru RFI că, din 2018, firma sa privată a importat articole, inclusiv baterii, invertoare și plăci de protecție din țările europene și în principal din China.

Un loc perfect pentru proiectele de energie solară

Compania de electricitate din Gaza, care este responsabilă pentru distribuirea energiei către populația din regiune, spune că, în ultimii 15 ani, au fost furnizati aproximativ 200 de megawați de energie electrică atât de liniile israeliene, cât și de centrala electrică locală.

Totuși, Gaza are nevoie de încă 300 de megawați pentru a satisface cererea. Recent, în încercarea de a-și îmbunătăți serviciile, compania a apelat și la panourile solare.

Fiind o regiune foarte însorită, cu peste 350 de zile senine în fiecare an, Gaza este ideală pentru dezvoltarea acestei resurse importante. Acest aspect va îmbunătăți viața multor locuitori din Gaza, nemaivorbind despre beneficiile pentru mediu.

 

Traducere de Magda Savițchi, după rfi.fr