Abuzurile navelor de pescuit chineze în apele teritoriale din Africa de Vest (France24)

china.png

55 din cele 80 de nave de pescuit înregistrate în portul Abidjan din Coasta de Fildeș aparțin unor societăți joint-venture controlate de chinezi
Image source: 
France24

Din toate colțurilelumii sosesc plângeri legate de practicile dăunătoare și invazive ale flotelor de pescuit chineze. Redacția France 24 a investigat impactul acestor adevărate invazii în diferite locații, de la Insulele Galapagos din Ecuador până la Iran și  Africa de Vest.

În această parte a investigației noastre, am analizat ce se întâmplă în interiorul și în jurul portului Abidjan, în Coasta de Fildeș. Observatorii noștri ne-au informat cu privire la societățile de tip joint-venturate controlate de chinezi care desfășoară practici de pescuit nesustenabile și dăunătoare, cu impact direct asupra populației locale.

În ultimii ani, operațiunile de pescuit străine s-au mutat în apele din Africa de Vest. Acestea variază de la vase mari de pescuit franceze și spaniole la traulere, majoritatea chinezești.

Traulerele se ocupă cu transportarea peștilor care reprezintă o sursă cheie de hrană pentru localnici, inclusiv pești pelagici mici.

În portul Abidjan, marinarii și pescarii ivorieni care lucrează pe aceste traulere au vorbit despre practicile dăunătoare ale angajatorilor lor, inclusiv pescuitul excesiv și continuarea pescuitului în perioadele critice de recuperare biologică, când ar trebui să acorde timp pentru ca peștii să reproducă.

Ivorienii au spus că navele chineze prind deseori pești mult prea tineri, fapt ce afectează și viitoarele stocuri de pește. De asemenea, au vorbit despre condițiile de muncă dificile și despre nerespectarea de către angajatori a reglementărilor specifice legislației maritime ivoriene.

În cadrul investigației noastre, am confirmat, de asemenea, că multe vase de pescuit controlate de China funcționează fără a porni sistemul lor de identificare automată (AIS), un sistem de urmărire obligatoriu pentru navele de mărimea lor.

Observatorii noștri, pescari din Coasta de Fildeș și Senegal, spun că aceste practici de pescuit distructive ar putea pune în pericol securitatea alimentară a populațiilor locale și a întregii economii de pescuit din Africa de Vest. Capturile micilor pescari au scăzut și odată cu asta, și veniturile lor.

Unii sunt atât de deznădăjduiți încât decid să parcurgă rutele periculoase de migrație maritimă într-o încercare disperată de a ajunge în Europa.

Urmăriți ancheta noastră completă aici.

Traducere de Anda Costiuc după France24