Noua Zeelandă: Iluminat public întrerupt pentru a proteja o specie rară de pasăre

petrel.jpg

Pui de petrel dezorientat și căzut pe șosea din cauza luminilor de pe autostradă
Image source: 
Facebook / Westland Petrel Conservation Trust

Iluminatul public din zona unei mici localități din Noua Zeelandă va fi întrerupt până la sfârșitul anului în încercarea de a proteja o specie de petrel (Procellaria westlandica), o pasăre de mare în pericol de dispariţie, transmite agenția DPA citată de Agerpres.

Agenţia de transport din Noua Zeelandă, Waka Kotahi, a anunţat miercuri că va stinge luminile pe o porţiune de 3,4 kilometri de pe autostrada care trece prin localitatea Punakaiki, situată pe coasta vestică a Insulei de Sud.

Iluminatul va fi întrerupt duminică şi reluat de Anul Nou, a precizat Waka Kotahi.

Singurul loc de unde păsările îşi pot procura hrana este o fâşie de pădure din regiunea de coastă situată la poalele lanţului muntos Paparoa, în vecinătatea Punakaiki.

Luminile strălucitoare de pe traseul de zbor al păsărilor îi pot face pe pui să aterizeze forţat datorită dezorientării şi să nu-şi mai poată continua zborul, a precizat purtătorul de cuvânt al Westland Petrel Conservation Trust, Bruce Stuart-Menteath.

 

 

Demersul, primul de acest fel din Noua Zeelandă, a fost ''fantastic'' pentru păsările care, de obicei, nu reuşesc să se ridice de la sol, a mai spus acesta.

''Waka Kotahi ar trebui apreciată pentru eforturile de a proteja exemplarele de petrel. Astfel, se alătură unei tendinţe la nivel mondial de a proteja viaţa sălbatică de efectele excesului de lumină artificială'', a continuat el.

Deşi numeroşi pui au putut fi salvaţi şi ajutaţi să-şi reia zborul, mulţi alţii au murit în urma rănilor provocate de aterizarea forţată sau ucişi de vehicule.

În timpul sezonului de împerechere, din aprilie până în decembrie, păsările adulte fac frecvente zboruri dus-întors, însă doar pe perioada nopţii.