Povestea lui Ahmed, elefantul rebel din Coasta de Fildeș

De câteva săptămâni săptămâni, pe rețelele de socializare din Coasta de Fildeș au circulat intens mai multe videouri cu un elefant solitar care aleargă după mașini prin oraș, blochează o stradă sau se culcă într-un spațiu de joacă pentru copii, blocându-l astfel în totalitate. Elefantul a fost numit Ahmed de către locuitorii din regiunea Guitri din nordul orașului Abidjan. De aproximativ trei ani, pahidermul solitar a cutreierat satele din această regiune în căutare de mâncare după ce și-a părăsit turma în 2014. La început jucăuș și inofensiv, de-a lungul timpului a devenit destul de agresiv...

La începutul lui septembrie, potrivit internauților, animalul ar fi ajuns la o fabrică de alcool artizanal în regiunea Divo, s-a îmbătat după ce a consumat o mare cantitate de alcool și s-ar fi culcat la fața locului.

Ministrul Apelor și Pădurilor de pe Coasta de Fildeș a confirmat că aceste întâmplări s-au derulat între 15 și 16 august și că videoul este autentic, dar că nu este sigur că elefantul ar fi băut.

Deputata-primar a comunei Guitry, Patricia Yao, indică faptul că animalul are obiceiul să consume alcool unde găsește și atunci când locuitorii îi oferă. După spusele acesteia, animalul ar fi fost văzut inclusiv în timp ce bea combustibilul din rezervoarele vehiculelor pe care le răsturna.

Ahmed nu este la prima abatere. De la începutul anului, a fost filmat de mai multe ori de către locuitori, fie când perturba circulația, fie când fugea după mașini sau după un adolescent pe bicicletă.

 

 

 

 

Scena de mai sus are loc pe un drum care duce la unitatea de producție de ulei de palmier de la compania Nada Kapital Group și apoi în orașul Divo, aflat la 40 km mai la nord. În acest video, îl auzim pe cel care filmează apropiindu-se de un tânăr care se află lângă un pahiderm. Acesta îi spune „să-și lase bicicleta și să se îndepărteze de elefant”. „Ahmed, lasă-l în pace. E un om”, strigă el înainte de a i se adresa tânărului, vizibil traumatizat, care în cele din urmă reușește să scape.

Elefantul ridică atunci bicicleta cu ajutorul trompei și o aruncă aproape de băiat înainte de a elibera drumul.

Simon Didier, un angajat de la fabrica de ulei care locuiește la Guitri din 2015, afirmă că s-a intersectat de multe ori cu animalul în drum spre muncă.

„De trei ani elefantul se învârte în jurul orașului. Se spune că acesta ar fi fugit de la parcul național Azagny aflat la aproape 65 km de Guitri. S-a apropiat apoi de localitate și în cele din urmă a ajuns în centrul orașului. Eu mă întâlnesc în fiecare zi cu el când merg la muncă.

Felul în care se apără nu este foarte bun. Ne gândim atunci că ar trebui să fie pui. Nu-i atacă pe oameni. Dar face multe pagube materiale. Distruge mașinile, utilaje, biciclete. Intră pe câmpuri și devastează culturile. Uneori, când vede o motocicletă îl dă jos pe motociclist și bea carburantul ... Are obiceiul totodată să fugă după biciclete fiindcă de multe ori oamenii transportă marfă pe biciclete când se întorc de pe câmpuri. Ca în exemplul din video, elefantul se gândea probabil că o să găsească încă o dată banane sau coceni de porumb.

Autoturismele erau singurele vehicule de care acesta nu s-a apropiat. Când simțea că vine o mașină se întorcea în pădure. Dar de două, trei luni a început să fie foarte agresiv când vin mașini sau camioane. Nu știm de ce. Poate că o mașină l-a lovit.

Unii săteni au încercat să-l omoare folosind arme artizanale. Locuitorii din Guitri nu sunt obișnuiți să vadă elefanți care circulă așa aproape de oraș. Așadar, nu știu cum să se comporte cu el. Autoritățile ar trebui să vină să-l recupereze pentru a-l aduce înapoi în parc sau în zona din care provine. ”

Despărțit de turmă

Se estimează că Ahmed a ajuns în această zonă rurală din sudul Coastei de Fildeș după ce un grup de patru elefanți au fost duși în 2014 din Daloa din centrul țării spre parcul național Azagny, situat la 50 km de Guitri. Conform informațiilor de la Biroul parcurilor și a rezervelor  transmise Agenției ivoriene de presă, elefantul Ahmed ar fi părăsit acest grup și parcul acum vreo patru ani îndreptându-se apoi spre regiunea Gutri.

După solicitarea redacției Les Observateurs a postului France24, Biroul ivorian pentru parcuri și rezervații naturale, nu a putut estima posibilele cauze ale plecării elefantului din mediul său natural.

Acest parc este descris ca fiind singurul din țară care oferă condiții de primire acceptabile pentru elefanți de către IFAW, un ONG internațional care a participat la transportarea celor patru elefanți din Daloa.

 

„O femelă îl așteaptă la Abidjan”

Întrebată de reporterii noștri, deputata primar a orașului Guitri, Patricia Yao, a afirmat că a primit promisiunea de a transfera elefantul la o grădină zoologică din Abidjan în data de 9 sau 10 septembrie:

„Acum trei ani când a început să cutreiere regiunea era foarte simpatic, copiii se jucau cu el și-i dădeau de mâncare. Dar între timp a crescut, s-a mărit mult, iar un elefant de dimensiunile lui nu poate coabita cu omul, devine agresiv. Mulțumim cerulului că nu a omorât pe nimeni, deși ar fi putut. În momentul de față ne ocupăm de estimarea tuturor pagubelor materiale pe care le-a cauzat pentru a face un raport pentru guvern. La grădina zoologică îl așteaptă o femelă pentru ca să se poată reproduce. Ne va lipsi cu siguranță. Ne-am obișnuit cu el pe-aproape, dar este mai bine pentru toată lumea să se ducă acolo unde este locul lui”.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24