Salvați codrii seculari ai Iașiului!

general.jpg

Ecologiștii se tem pentru păsările și animalele care trăiesc în pădurea Bărnova
Image source: 
Vali Turcuman

Petiție pentru salvarea pădurii Bărnova. Peste 2.500 de persoane au semnat în mai puțin de 24 de ore pentru stoparea tăierii arborilor din apropierea Iașului, oraș considerat printre cele mai poluate trei municipii din România. Ecologiștii se tem pentru păsările și animalele care trăiesc în acest sit, Natura 2000. În acest timp, Direcția Silvică spune că totul este legal. 1.600 de metri cub de lemn vor fi exploatați forestier. Inițiatorii petiției nu contestă legalitatea exploatării fluturată de Direcția Silvică dar se întreabă de ce sunt tăiați arbori seculari. Mai ales după avertismentul Comisiei Europene.

„Salvați codrii seculari ai Iașiului” , așa se intulează petiția ieșenilor care vor să salveze pădurea Bârnova.

Este valoarea lemnului singura valoare pe care ieșenii o văd în această pădure? Întrebarea pe care inițiatorul petiției, Mihai Diac o adresează ministrului ieșean al Mediului, Costel Alexe. „Motivul pentru care am inițiat această petiție este legat de faptul că suntem într-un oraș mare, vechi, activ, viu 500.000 de oameni. Un oraș care are și problemele lui. Aerul pe care îl respirăm. Avem la sud de Iași una dintre cele mai întinse păduri din afara arcului carpatic din țară. Este o pădure deosebită, atât prin întindere dar este și un site Natura 2000, recunoscut pentru bidoversitate, pentru ce specii sunt aici „ a povestit Mihai Diac.

De trei săptămâni se fac lucrări de exploatare de către Direcția Silvică. De pe aproape 10 hectare se vor exploata aproape 1.600 de metri cubi. Pădurea Bărnova a fost declarată în 2018 arie de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România. Acum, spun ieșenii, arbori seculari sunt culcați la pământ.

Vali Turcuman, fotograf pasionat de natură și ecologie este și el revoltat: „ Eu ca iubitor de natură, pasionat de fotografia de natură sălbatică consider că valoarea lemnului în sine nu e dată de valoarea lemnului ca mobilă sau lemn de foc. Stejarii seculari. Este foarte important ca acest stejar să rămână în picioare. Sunt adevărate microsisteme. Nu sunt împotriva Romsilva dar probabil sunt alte interese, cei de la Romsilva văd altfel lucrurile".

Mihai Diac, inițiatorul petiției Salvați Codrii seculari ai Iașiului explică: „petiția vrea să fie o modalitate prin care noi comunicăm că valorile și nevoile societății nu sunt numai lemn, bani. Vorbim de nevoia de a ne reconecta la natură, de recreere, de identitate. Pădurea a început să fie exploatată accelerat. Scopul este ca vocea ieșenilor să fie reprezentată clar. Ce dorim cu această pădure. Se taie arbori de 250 de ani. Pe lângă impactul asupra biodiversității sunt un element care nu poate fi refăcut!"

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Directiei Silvice Iași, Ioan Bolfă spune că acesta e planul. Dacă se decide altfel, taierile se opresc: „ În zona ariei naturale protejate se fac tăieri de exploatare a lemnului conform cu amenajamnetul silvic. Sunt tăieri care s eîntind pe o perioadă de 30 de ani cu regenarare naturală a arboretelui, Dacă vor interveni modificări, le vom aplica pe acelea!.

Lemnul ușor se donează administrațiilor publice ca lemn de foc. Buștenii se scot la licitație cu strigare. Ca medie, 300 de lei metrul cub fără tva.