Pădurile Băneasa, Snagov și Andronache în zona de protecție, din martie

poza_snagov.jpg

Image source: 
©Eliza Casandra

 Nu vor mai putea fi tăiați decât arborii uscați sau bolnavi, spune ministrul Mediului. Ar mai fi meritat să fie pusă în regim de conservare și Pădurea Bolintin, subliniază Marian Drăgoi, directorul departamentului de Silvicultură și protecție a mediului de la facultatea de profil din cadrul Universității Suceava.

 

Pădurile Băneasa, Snagov și Andronache din jurul Bucureștiului vor fi introduse, din martie, în zona de protecție. Asta înseamnă că nu vor mai putea fi tăiați decât arborii uscați sau bolnavi. 

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Costel Alexe, după ce societatea civilă a reclamat că se fac defrișări, iar corpul de control al ministrului nu a găsit nicio neregulă. Vigilența activiștilor de mediu ar trebui să se îndrepte spre alte zone, nu neapărat spre pădurile din jurul Bucureștiului. Se face o confuzie între defrișări ilegale și tărieri ilegale, explică la RFI Marian Drăgoi, directorul departamentului de Silvicultură și protecție a mediului de la facultatea de profil din cadrul Universității Suceava. El mai afirmă că și pădurea Bolintin ar fi meritat să fie pusă în regim de conservare.

Marile tărieri ilegale nu se fac în pădurile periurbane din jurul Bucureștiului, se fac în alte zone și acolo aș concentra mai mult efortul ONG-urilor. Din păcate sunt foarte puține ONG-uri care au o colaborare bună cu gărzile forestriere în sensul monitorizării de vehicule, de camioane, prin pădure. Majoritatea sunt focalizate pe anumite zone, fac puțin tapaj după care se liniștesc apele. 

Defrișarea ilegală este foarte rar întânită pentru că defrișare înseamnă schimbarea categoriei de folosință a terenului. De regulă, atunci când se trece din teren forestier în teren agricol sau intravilan, care înseamnă suprafață construită, asta se face în baza unei legislații foarte, foarte stricte.  Foarte rar se întâmplă ca defrișările să fie ilegale. 99% dintre defrișări sunt legale. Ceea ce se confundă, în media și în lumea ONG-urilor, este tăierea rasă ilegală.  Tăierile rase ilegale sunt semnificative și însumează 17 milioane de metri cubi. 

Defrișări ilegale în pădurea Băneasa nu se fac. Tărieri ilegale, dacă se fac, se fac pe ici pe colo, mica ciupeală a pădurarului și a celor care fac exploatarea.  În general pădurile periurbane sunt vizitate de foarte mulți oameni, care se alertează atunci când văd o tăiere.  

Am lucrat și la Băneasa, și la Snagov și la Bolintin. Le-am amenajat în 1989, starea lor îmi e cunoscută, pentru că, na, am tot trecut pe acolo, de fiecare dată. Pădurea Bolintin este o pădure care merită a fi trecută în regim de conservare ca și Pădurea Snagov.  

(...) Eu m-aș plasa undeva la mijloc între pretențiile activiștilor de mediu de a sista orice tăriere și pretențiile silvicultorilor de a face abstracție de funcțiile recreative ale pădurii și de aplica un regim silvic normal ca și când pădurea aceea nu ar fi vizitată de oameni. Situația asta de mijloc ar presupune o organizare adecvată a pădurilor recreative cu coșuri de gunoi în preajma căilor de acces, niște facilități de camping care să oblige vizitatorul să nu arunce hârtiile peste tot. (...) Prin amenajarea pădurilor pentru picnic aș înțelege acele amenajări care să încurajeze accesul cu piciorul în pădure, dar să descurajeze accesul cu mașina. Pentru că în clipa în care te duci într-o pădure să iei un picnic și te duci cu mâncarea în spate, nu-ți iei cu tine grătar, îți iei strictul necesar.