De ce România este parte a Acordului Verde și Polonia, nu

Liderii europeni au ajuns la un compromis în privința Acordului Verde propus de Comisia Europeană, cu o excepție notabilă: Polonia. Această țară ar avea nevoie de un timp mai îndelungat pentru a se alinia cerințelor, au admis liderii europeni. De ce Polonia se află în această situație și ce o deosebește fundamental de România, care este parte a Acordului Verde?

Polonia este extrem de dependentă de cărbune. Potrivit unor date furnizate de forum-enegii.eu, un think-tank polonez, aproape 80% din energia livrată în rețelele publice provine din exploatarea cărbunelui. În proporție covârşitoare este vorba despre antracit, un cărbune superior, cu mare putere calorică. Acesta se extrage cu precădere din bazinul minier al Sileziei.

 O parte mai mică a consumului polonez este asigurată de lignit, un cărbune brun de calitate mai slabă. Doar 5% din energie are ca sursă gazul natural și 14% este energie regenerabilă.

Spre deosebire de Polonia, mixul energetic românesc este cu mult mai diversificat și într-o mult mai mică măsură dependent de cărbune.

Conform datelor Ministerului Energiei, în anul 2018, 28% din energia livrată provenea din hidrocentrale, 10% din fermele eoliene , 3% din energie solară. În total, 31% energie considerată regenerabilă, mai mult decât dublu față de Polonia. Cărbunele reprezintă 24% din coșul energetic, incomparabil mai puțin comparative cu aproape 80% în cazul polonezilor.

Și, spre deosebire de Polonia, în mixul românesc mai apare și 18% energie nucleară.

Gazul metan reprezintă 16%, de trei ori mai mult decât la polonezi, dar aici noi avem și propriile resurse, suntem printre statele din regiune cel mai puțin dependente de resursele rusești.

Pentru Polonia, folosirea cărbunelui autohton în detrimentul gazului reprezintă o adevărată declarație politică în fața Rusiei, considerată adversarul istoric.

În septembrie, guvernul conservator al partidului Lege și Justiție, a redeschis prima mină de cărbune după 25 de ani, un gest cu profunde semnificații politice, mai ales că avea loc cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare.

 De altfel cărbunele este un subiect de polemic pe scena politică poloneză, între conservatorii aflați la putere și ecologiștii și liberalii din opoziție. Partidul Lege și Justiție dorește, totuși, să reducă ponderea cărbunelui în coșul energetic, de la 80% în prezent la 50%, până în 2050. În timp ce coaliția civică de opoziție ar vrea să elimine complet cărbunele până în 2040.

 Cât privește România, o tranziție către zero emisii în 2050 apare cu mult mai ușor de realizat și cu costuri mult mai mici, inclusiv sociale.