Incendiile din Amazonia văzute de NASA

incendii_nasa.png

Image source: 
nasa.gov

NASA, care supraveghează cu ajutorul sateliților, încă din 2002, toate ”anomaliile termice” majore care apar pe suprafața planetei, explică, pe baza imaginilor luate din spațiu și a observațiilor oamenilor de știință, situația incendiilor din pădurea amazoniană din acest an, considerate cele mai grave și mai intense din ultimii zece ani.

”Incendiile din zona amazoniană variază, ca intensitate și răspândire, de la an la an și de la lună la lună, în funcție de schimbările economice și climatice. Incendiile din august anul acesta se caracterizează printr-o intensitate, răspândire și persistență ridicate, în special la marginile principalelor drumuri din zona centrală a bazinului amazonian”, explică Douglas Morton, directorul Laboratorului de Științe ale Biosferei al NASA.

”Dacă în trecut seceta a fost principala cauză a incendiilor, incendiile de anul acesta se datorează mai ales defrișărilor”, adaugă el.

NASA observă marile incendii la nivel planetar începând din 2002, cu ajutorul sateliților Terra și Aqua, care folosesesc tehnologia Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS).

Imaginea de mai sus, capturată cu ajutorul tehnologiei MODIS prezintă incendii active în data de 19 august, în zona orașului Novo Progresso, din statul brazilian Pará. Orașul se află pe traseul autostrăzii BR-163, care face legătura dintre zonele agricole din sudul țării și portul Santarém situat la vărsarea Amazonului în ocean, în Nord.