(VIDEO) Acțiune spectaculoasă a ecologiștilor în Domogled, pentru salvarea unor păduri UNESCO amenințate

actiune_domogled_paduri_unesco.jpg

Protest al ecologiștilor, la Domogled, pentru salvarea pădurilor (Foto: site Agent Green)
Protest al ecologiștilor, la Domogled, pentru salvarea pădurilor (Foto: site Agent Green)

România riscă un conflict diplomatic de proporții, dacă Guvernul va asfalta pădurile primare UNESCO, avertizează ecologiștii.

Aproximativ 30 de activiști și alpiniști au protestat în Rezervația UNESCO de păduri primare ”Ciucevele Cernei”, pentru a preveni un scandal diplomatic internațional, cauzat de defrișarea planificată a aproape 29 de hectare de păduri, potrivit Agent Green.

Guvernul României a alocat 307 milioane de lei, pentru a transforma 19 km de drum pietruit de munte într-un drum național asfaltat, care urmează să traverseze două arii protejate de interes european, parcul național Domogled-Valea Cernei, 15 km din zona tampon a sitului UNESCO Ciucelevele Cernei și 1 km din zona centrală a aceluiași sit.

 

 

 

Activiștii au reușit să expună un banner uriaș de 50 de metri deasupra celor două margini ale sitului Ciucevele Cernei cu mesajul ”SAVE ROMANIAN PRIMARY FORESTS/SALVAȚI PĂDURILE PRIMARE ALE ROMÂNIEI”, adresat Guvernului României și Comisiei Europene.

”Guvernul a alocat banii. Licitația s-a încheiat. Ministrul Transporturilor a anunțat săptămâna trecută că în august vor veni buldozerele și drujbele. Aceste stânci vor fi dinamitate, iar pădurile defrișate. Este o pădure cu multiplă și maximă protecție a întregii umanități, dar Guvernul României nici măcar nu a schițat vreo îngrijorare pentru natură, deși legislația europeană, națională și standardele UNESCO nu permit niciun fel de deranj al naturii din această zonă”, a spus președintele Agent Green, Gabriel Păun.

DN 66A nu este un proiect nou. A fost inițiat de fostul președinte, Traian Băsescu, dar abandonat în anul 2010, după demersurile legale, cele științifice și protestele repetate ale Agent Green și ale organizațiilor partenere.

”România tocmai primise un avertisment de la UNESCO, deoarece nu protejează corect zonele tampon ale siturilor cu făgete multiseculare. Acum, Guvernul vine cu proiectul DN 66A care ar urma să treacă direct prin zona centrală a patrimoniului natural mondial UNESCO. Acesta nu este doar un front asupra UNESCO, ci și un nou atentat asupra ultimelor păduri primare rămase în România”, a spus Gabriel Schwaderer, director executiv al fundației EuroNatur.

”În vremuri în care avem tot mai multe specii extincte, iar schimbările climatice fac ravagii pe toată planeta, nu ne mai permitem să pierdem cele mai prețioase păduri, cele primare. Distrugerea pădurilor virgine din România are impact la nivel global”, a spus Jana In Zeiten, specialist păduri  la ROBIN WOOD.