Petre Daea nu renunță la lupta cu cormoranii

societate_ornitologica_romana_daea_cormorani_gluma_proasta.jpg

Are România prea mulţi cormorani? (Sursa foto: pixabay)
Are România prea mulţi cormorani? (Sursa foto: pixabay)

România a cerut derogare de la autoritățile europene pentru reducerea populației de cormorani, care afectează industria piscicolă, și așteaptă răspunsul, a declarat marți seară, la TVR 1, ministrul Agriculturii Petre Daea, citat de Mediafax.

Petre Daea spune că în România există 100.000 de exemplare și că numărul păsărilor nu trebuie să treacă de câteva mii. La nivel European, mai spune ministrul Agriculturii, păsările fac o pagubă de 300.000 de tone de pește, existând peste 2 milioane de exemplare, și că majoritatea statelor au cerut una sau mai multe derogări pentru reducerea numărului acestora.

"Am cerut derogare pentru că România a fost singură țară (care nu a cerut - n.red.), 22 de țări au cerut derogare cel puțîn o dată, altele de două sau de trei ori, să reducă (efectivele de cormorani - n.red.) . Suntem în așteptarea acestui răspuns. Avem în prezent peste 100.000 de exemplare, dar reglăm lucrurile. Văd tot felul de evaluări și un profesor care conduce un ONG spune că 9.542 de cormorani sunt (in România n.r.) . De ce nu 9.542,5? Poate a murit unul ieri...", a precizat ironic Daea.

Daea declara, la începutul acestui an, că o foarte mare problemă pentru acvacultura din România sunt cormoranii, iar fermierii sunt nevoiți să renunțe la afaceri și să se reprofileze din cauza pierderilor înregistrate.

El a făcut aceste precizări în contextul unor declarații din Parlamentul European, potrivit cărora "cormoranii în România fac baie în piscine", încercând astfel să atragă atenția asupra pagubelor imense pe care le produc cormoranii fermierilor piscicoli, în condițiile în care specia este protejată printr-o directivă europeană.