Fenomene meteo extreme: Inundații, grindină cât nuca și o nouă tornadă în județul Călărași

grindina.jpg

Grindină în comuna Independența, jud.Călărași
Image source: 
facebook/Consiliul Județean Călărași

Fenomene meteo extreme în sudul țării. Mai multe drumuri, curți și terenuri agricole din județele Ialomița și Călărași au fost, în această seară, inundate sau acoperite cu grindină. În zonă, a fost avertizare cod roșu de vânt puternic, cu „aspect tornadic”, grindină de mari dimensiuni, ploi torenţiale şi descărcări electrice.  O fotografie postată pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Călărași arată că s-ar fi format o nouă tornadă lângă localitatea Cuza-Vodă. Nu a avut însă forța și capacitatea de distrugere a celei de săptămâna trecută. 

Mai multe filmări și fotografii cu dezastrul lăsat în urmă de ploile torențiale și grindina de mari dimensiuni care au căzut în intervalul 17h45- 18h30, interval pentru care meteorologii au dat avertizare cod roșu, au fost postate pe pagina Consiliului Județean Călărași. 


6.05.2019, comuna Independența, jud. Călărași
Image source: 
facebook/Consiliul Județean Călărași

Zonele vizate de avertizările meteo au fost judeţul Ialomiţa (Ciulniţa, Albeşti, Bueşti) şi judeţul Călăraşi (Dragalina, Dor Mărunt, Perişoru, Ciocăneşti, Grădiştea, Cuza Voda, Independenţa, Dragoş Vodă, Alexandru Odobescu, Vlad Ţepeş, Ştefan Vodă, Vâlcelele).


6.05.2019, comuna Independența, jud. Călărași
Image source: 
facebook/Consiliul Judetean Calarasi

 

Potrivit avertizării meteo nowcasting, s-au semnalat vânt cu peste 100...110 km/h, aspect tornadic, grindină de mari dimensiuni, frecvente descarcări electrice, averse torenţiale ce vor cumula cantităţi de 30...35 litri mp.

A fost pentru prima dată când meteorologii emit o astfel de avertizare, de vânt cu aspect tornadic. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat că, în urma avertizării ANM, în zonele de manifestare a fenomenelor au fost transmise mesaje de avertizare către populaţie prin sistemul RO-ALERT.


6.05.2019, localitatea Cuza-Vodă, jud. Călărași (foto:Gabriela Ispas)
Image source: 
facebook/Consiliul Judetean Calarasi

În urmă cu o săptămână, o tornadă s-a produs în judeţul Călăraşi. Atunci, un autocar cu 40 de persoane la bord a fost aruncat de pe şosea, iar zece case au rămas fără acoperişuri în localitatea Dragalina.