Prognoză de tornadă în București

tornada.jpg

Image source: 
pixabay.com

Meteorologii au emis duminică o informare de ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină în toată țara, până miercuri dimineață. Vremea se va răci, iar la munte va ninge și va fi viscol. Portalul meteo AccuWeather prognozează însă și o tornadă, care s-ar putea produce la București. 

În curs de actualizare

 

„Aplicația preia direct de la ANM avertizările care apar, deci sfatul meu e să urmărească această metodă de avertizare și dacă e ceva mai grav, va fi transmis prin sitemul RO-Alert”, a transmis la Digi24 șeful DSU, Raed Arafat.

O  tornadă nu poate fi identificată din timp pe radare, au explicat meteorologii. Cert este că vor urma cel puțin trei zile de vreme extremă, cu temperaturi scăzute și furtuni. 

De luni, vremea se strică, iar marți și miercuri va veni un val de aer polar deasupra României. Maximele nu vor depăși la nivel național 18 grade.

Vremea se va răci accentuat, luni în vestul și nordul țării, iar marți și în celelalte regiuni.

La munte, începând din noaptea de luni spre marți, precipitațiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1.800 de metri va ninge și vântul va avea intensificări, cu rafale de 60–70 kilometri pe oră.

Tornada impresionantă filmată marți de mai mulți șoferi în zona localității Drajna din Călărași a fost cuprinsă de avertizarea nowcasting emisă de meteorologi, chiar dacă nu era specificată ca atare, ci ca fenomen meteo sever, a explicat la RFI directoarea ANM, Elena Mateescu: ”Folosim imaginile radar, radarul fiind principalul instrument de depistare a unor astfel de fenomene. În funcție de ecoul radar, putem să observăm dinamica fenomenului și traiectoria furtunii cu aspect tornadic. În cuprinsul avertizării meteorologice de cod portocaliu era specificată vijelia puternică, însă caracterul local de formare, având în vedere că în zona respectivă de la 26 de grade într-un timp foarte scurt temperatura aerului a coborât la 12 grade și având în vedere schimbul rapid între cele două mase de aer, pe fondul condițiilor favorabile de instabilitate atmosferică și caracterul localizat al unui astfel de fenomen, cu siguranță vorbim de o supercelulă, care a antrenat în mișcarea sa rotațională a vitezei vântului praf și baza norului unindu-se cu solul, a căpătat aspect de tornadă”.