Estimări ONU: Aproape un milion de specii amenințate cu dispariția

furnici.jpg

40% din populația de furnici la nivel planetar este amenințată cu dispariția
Image source: 
Thomas BOCHYNEK / Northwestern University / AFP

Potrivit ultimului raport ONU privind biodiversitatea, până la un milion de specii, din cele cca 8 milioane care trăiesc în prezent pe Pământ, sunt în pericol.

Principalele cauze sunt procesul de urbanizare, exploatarea pământului și a resurselor naturale, pescuitul și vânătoarea. Poluarea, utilizarea pesticidelor și încălzirea globală sunt și ele cauze importante. De remarcat că încălzirea globală este considerată a avea un impact mai puțin semnificativ în acest sens, comparativ cu estimările precedente.

Datele sunt rezultate dintr-o serie de studii încrucișate realizate de experți, privind ființele vertebrate și nevertebrate, plante etc. În privința insectelor, de exemplu, se estimează că 40% din populația totală a Terrei este în declin.

Unii experți compară actualul proces de dispariție a speciilor cu cele cinci mari extincții în masă care au avut loc de-a lungul agitatei istorii a planetei noastre.

Cifrele vor fi prezentate la Conferința ONU privind biodiversitatea care va avea loc la Paris în perioada 29 aprilie – 4 mai, eveniment la care vor participa oameni de știință și decidenți politici..