Programul „Rabla pentru electrocasnice” a fost lansat. Pericolul ascuns din această campanie

program_rabla_electrocasnice_pericol_campanie.jpg

Programul Rabla pentru electrocasnice, lansat de Ministerul Mediului (Sursa foto: pixabay)
Programul Rabla pentru electrocasnice, lansat de Ministerul Mediului (Sursa foto: pixabay)

Românii care vor să-şi înlocuiască frigiderul sau maşina de spălat pot primi bani de la Guvern, pentru a-şi cumpăra un aparat nou. Pentru asta trebuie să dea la schimb produsul vechi şi vor primi un voucher de cel mult 400 de lei.

Ministerul Mediului a lansat programul „Rabla pentru electrocasnice”, care permite înlocuirea a 60 de mii de aparate, respectiv frigidere, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat.

Înscrierile se pot face începând de miercuri pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Raul Pop, membru fondator al Coaliţiei pentru Economie Circulară, explică la RFI ce rezolvă acest program: „Până la urmă, a schimba un aparat vechi cu un aparat nou ar trebui cel puţin teoretic să aibă un efect benefic asupra mediului, pentru că între timp tehnologia s-a dezvoltat, consumurile specifice în principiu s-au redus, pentru aceeaşi utilitate poţi să consumi mai puţin curent”.

Care este însă dezavantajul unui asemenea program? „Când oferi o valoare pecuniară unui deşeu, un aparat electrocasnic vechi, de exemplu, creezi un impact secundar destul de semnificativ, creezi o aşteptare pecuniară pentru un astfel de gest de a schimba sau de a preda un aparat electrocasnic, ceea ce creează dependenţă, pentru că în momentul în care tu ai un astfel de program, o să funcţioneze în perioada în care el este activ şi are buget, după care se va opri, iar cetăţenii îşi vor păstra aparatele vechi, în ideea că poate pe viitor le vor fi utile pentru un nou astfel de program”, atrage atenţia Raul Pop.

Raul Pop, despre programul "Rabla pentru electrocasnice"