Start în Programul "Rabla" 2018

Persoanele care vor să-și cumpere o mașină nouă, prin Programului ''Rabla'', pot merge să-și depună dosarul la producătorii validați. Astăzi a demarat cea de-a XIV ediție a programului Rabla. Bugetul alocat în acest an este de 253 de milioane de lei.

Din bugetul alocat pentru cele două secțiuni ale programului, 133 de milioane merg către “Rabla Clasic”, iar alte 120 de milioane de lei către „, Rabla Plus”, prin care pot fi cumpărate mașini electrice. ''Rabla Plus'' va demara săptămâna viitoare.

Potrivit Ministerului Mediului, sumele vor acoperi achiziționarea unui număr de circa 19000 de mașini noi, pe versiunea clasică a programului și de 2000 de mașinie electrice, prin intermediul variantei “verzi”.

Cuantumul primei de casare pentru Programul "Rabla Clasic" va rămâne, în 2018, la 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat, mai vechi de opt ani, dat spre casare și se acordă pentru achiziţionarea unei maşini noi, al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km. De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus cu o valoare între 1000 și 1700 de lei.

În premieră, românii vor putea casa microbuze și autobuze. De asemenea, Programul "Rabla Clasic" va avea o componentă destinată persoanelor juridice. Acestea pot solicita, prin cererea de finanţare, cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) în momentul depunerii dosarului de acceptare, a anunțat Ministerul Mediului.

Printre modificările aduse Ghidului de finanţare pentru Programul "Rabla" se numără: introducerea termenului de 60 de zile, de la publicarea listei persoanelor juridice de drept privat acceptate, pentru înscrierea la producătorii validaţi, apariţia spaţiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală, precum şi obligaţia înmatriculării autovehiculelor noi achiziţionate prin intermediul programului, pe numele beneficiarilor, în termen legal de la emiterea facturii de achiziţie (prevedere valabilă doar pentru persoanele juridice care primesc ajutor de minimis).

Ghidul de finanţare pentru Programul "Rabla 2018" mai prevede un termen de şapte zile pentru soluţionarea neconcordanţelor referitoare la informaţiile aferente cererilor de decontare depuse de către producătorii validaţi.

Conform datelor Ministerului Mediului, transmise Agerpres, în 2017, prin Programul “Rabla”, au fost scoase din uz 28.366 de autoturisme cu grad înalt de emisii poluante, valoarea totală finanțată fiind de 193 de milioane de lei.