(Video) ONG-uri de mediu: Masacru în plină desfăşurare, la Sarmizegetusa Regia. Cum răspunde Romsilva?

ong_mediu_masacru_sarmizegetusa_regia.jpg

Imagini din dronă, cu arbori tăiaţi aproape de situl Sarmizegetusa Regia (Sursa foto: Agent Green)
Imagini din dronă, cu arbori tăiaţi aproape de situl Sarmizegetusa Regia (Sursa foto: Agent Green)

Un adevărat masacru are loc la celebrul sit arheologic Sarmizegetusa Regia. Semnalul de alarmă este tras de fundaţia Dacica şi organizaţia Agent Green, potrivit cărora zeci de copaci au fost tăiaţi, inclusiv arbori sănătoşi, sub pretextul protejării sitului UNESCO şi turiştilor.

Activiştii de mediu au realizat o filmare cu drona, care arată în opinia lor că unii copaci puşi la pământ au căzut chiar pe zidurile cetăţii Sarmizegetusa Regia.

În plus, utilajele grele au lăsat urme adânci în sol, foarte aproape de situl arheologic vechi de două mii de ani, după cum spune la RFI preşedintele Agent Green, biologul Gabriel Păun.

“Erau camioane încărcate cu buşteni groşi de fag, mulţi dintre ei sănătoşi, nu bolnavi, care ieşeau din situl UNESCO Sarmizegetusa Regia. Am rămas surprins în primul rând pentru că este un sit cu o dublă protecţie şi istorică şi naturală pentru mediu (…). Am văzut că s-au înarmat cu toate documentele posibile, însă problema este terenul, nu documentele şi ce se întâmplă cu acel loc în momentul în care intervii în el. Ce am găsit acolo am văzut din dronă (…). În sit este în plină desfăşurare un adevărat masacru, care se întâmplă departe de ochii şi de urechile oamenilor. Situl a fost închis pe 22 ianuarie, ca să nu vadă nimeni ce se întâmplă acolo”, precizează activistul de mediu.

 

 

Gabriel Păun spune că “s-a lucrat pe sol dezgheţat, îmbibat cu apă (…). Utilajele acelea monstruoase, TAF-urile (tractoare articulate forestiere-n.r.) au lăsat urme adânci în sit şi unii arbori au fost doborâţi chiar pe zidurile cetăţii”.

“La faţa locului am fost întâmpinaţi de responsabilul sitului arheologic de la muzeul din Deva, dar şi de administratorul sitului, care ne-au spus fără nici un fel de menajament, dar acceptând faptul că nu sunt experţi, că ei vor să taie tot şi că viitorul cetăţii Sarmizegetusa Regia este unul fără pădure pe ea”, declară biologul.

De partea ei, Romsilva precizează într-un comunicat că "lucrările silvice efectuate în zona sitului Sarmizegetusa Regia, înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO, au loc în zona de management durabil a Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, în care acestea sunt permise.

La solicitarea administratorului monumentului arheologic, Consiliul Județean Hunedoara, au fost inventariați arborii aflați în declin fiziologic, cu vârsta de aproximativ 170 de ani, care puneau în pericol viețile vizitatorilor și integritatea monumentului istoric.

Consiliul Județean Hunedoara a obținut, în ultimul an, toate aprobările prevăzute de legislație, ordine de ministru pentru derogarea de la prevederile amenajamentului silvic, avize de mediu, avize ale administratorului ariei protejate, avize ale Comisiei Naționale de Arheologie și ale Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Lucrările și actele de punere în valoare au fost aprobate de Garda Forestieră Timișoara în februarie 2017. Menționăm că în UP IV Cetate nu are loc o ”defrișare” a 18,3 hectare, ci lucrări de îndepărtare a mai multor arbori, cu un volum total de 306 metri cubi".

Gabriel Păun, despre defrişările din situl Sarmizegetusa Regia