Comisia Iordache aprobă înființarea secției care să-i ancheteze pe magistrați

Legi justitie plen Camera Deputatilor.jpg

Legile justiţiei, la dezbatere în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Legile justiţiei, la dezbatere în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia specială condusă de Florin Iordache, a decis cu 12 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă” aprobarea modificării Legii nr. 304/2004 în sensul înființării unei secții speciale care să-i investigheze pe magistrați.

Împotriva înființării unei direcții sau secții speciale s-au pronunțat atât reprezentanții CSM, cât și procurorii și judecătorii. Singurii care au pledat în favoarea înființării unei structuri care să-i ancheteze pe magistrați au fost reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

O reprezentantă a Parchetului General declara că Direcția Națională Anticorupție nu va mai putea investiga unele infracțiuni de corupție prin înființarea noii structuri. „Adică, luăm de la oameni care știu cum se lucrează și dăm unor procurori care, bine pregătiți profesional, nu au pregătire specială”, a susținut Irina Kuglay, reprezentanta Parchetului General.

Comisia a aprobat înființarea secției în următoarea formulă: „În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înfiinţează şi funcționează Secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea nr. 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârșite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de procurori şi judecători militari”.

După adoptarea acestui amendament în comisie, urmează votul în Plenul Parlamentului celor Două camere.

498

Facebook comments